Met vijzeltechniek mast onder hoogspanning 4 meter omhoog

26 september 2015 – Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft in de Noordwaard voor de eerste keer in Nederland een hoogspanningsmast 4 meter opgevijzeld. Mét de spanning erop.

Uit een persbericht van TenneT
‘(…) De mast kon op deze manier op de bestaande plek worden voorzien van een nieuw stalen onderstuk dat is gecoat om bestand te zijn tegen water. De mast is in zijn geheel, terwijl de hoogspanningslijnen onder spanning bleven, 4 meter omhoog gebracht. Tijdens deze werkzaamheden bleef de stroomvoorziening gehandhaafd. Hierdoor was het niet nodig om een kostbare noodverbinding aan te leggen. Het omhoog brengen van de mast was nodig vanwege de ontpoldering van de Noordwaard.
De Noordwaard is een gebied van zo’n 4.450 hectare – circa 6.000 voetbalvelden – dat grenst aan de Brabantse Biesbosch en de rivier de Nieuwe Merwede. De Noordwaard wordt ontpolderd door de dijken aan de rivierzijde gedeeltelijk af te graven en de dijkring te verkleinen. Dit gebeurt in het kader van het Rijkswaterstaat programma Ruimte voor de Rivier. Bij Gorinchem is sprake van een flessenhals in de rivier, maar door een doorstroomgebied te creëren in de Noordwaard wordt de waterstand bij Gorinchem bij extreme rivierafvoeren met 30 centimeter verlaagd. Hiermee is de kans op overstroming bij Gorinchem veel kleiner geworden.
Door de ontpoldering van de Noordwaard moeten de 150 kV-lijn Geertruidenberg-Biesbosch en de 380 kV-lijn Geertruidenberg-Krimpen aan de IJssel opgehoogd worden. Naast het opvijzelen  van een mast worden er aan beide verbindingen nog verschillende aanpassingen gedaan. De aanpassingen worden gedaan om er voor te zorgen dat ook bij hoge waterstanden de elektriciteitsvoorziening gewaarborgd blijft. (…)’

 

Filmbeelden van het opvijzelen

 

Bronnen
TenneT, 26 september 2015: TenneT brengt elektriciteitsmast onder hoogspanning 4 meter omhoog
Foto: uit filmbeelden TenneT

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.