Meteoroloog steeds belangrijker voor energiebedrijven

Meteoroloog steeds belangrijker voor energiebedrijven

12 januari 2017De opkomst van duurzame energie maakt de rol van weerexperts steeds belangrijker, aldus het FD. En ook voor kolencentrales is het belangrijk te weten of er ijzel op de kabels zal komen.

Energiebedrijven nemen de meteorologen in dienst (Vattenfall heeft er inmiddels zeven en zoekt een achtste, aldus het FD) of huren gespecialiseerde meteorologen in via commerciële bedrijven.

Uit het bericht van het FD
‘(…) ‘Het wordt steeds belangrijker zo nauwkeurig mogelijk te weten hoeveel hernieuwbare energie er kan worden geproduceerd’, zegt Peter Kerkmans, die in 2012 begon als meteoroloog op de handelsvloer van Nuon in Amsterdam. ‘Geen wind, betekent geen windenergie. Heel simpel.’ (…)
MeteoGroup [een commerciële Europese meteorologische dienst die voortkomt uit het Nederlandse Meteo Consult] heeft meteorologen exclusief voor nutsbedrijven. ‘Ook een bedrijf met kolencentrales wil weersinformatie. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het transport van energie. Als het koud is, kan er ijs komen op de hoogspanningskabels, waardoor die gaan ‘dansen’. En als het warm is, kan de wind weer verkoeling brengen aan die kabels. Dat is informatie die energiemaatschappijen willen hebben.’ Meteorologen speciaal voor energiemaatschappijen, die bestonden tien jaar geleden niet, zegt Kittler. (…)’

Meulemans, meteoroloog bij Engie, in het FD: ‘Het gaat ons niet zozeer om hoe hard het waait. Voor ons gaat het om de conversie, dus hoeveel energie er opgewekt of verbruikt zal worden.’

Bron
FD, 11 januari 2017: Windturbines en zonnepanelen maken meteoroloog pas echt belangrijk

Foto: Vattenfall

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.