‘Methaanuitstoot Amerikaans gaslek zo groot als jaarlijkse uitstoot gemiddeld EU-land’

29 februari 2016Door het gaslek in de gasopslag in de Aliso Canyon bij Los Angeles, is vorig jaar zoveel methaan vrijgekomen als een gemiddeld EU-land jaarlijks uitstoot, aldus onderzoekers in Science. Daarmee is het het grootste methaanlek in de Amerikaanse geschiedenis. 

Op 23 oktober 2015 ontstond een lek in een ondergrondse gasopslag in de Aliso Canyon. Het duurde 112 dagen om het lek te dichten. In tussentijd kwam er 97.100 ton methaangas vrij, zo schrijven de onderzoekers in het artikel. Methaan is een broeikasgas dat grote invloed heeft op de klimaatverandering.

De onderzoekers van het National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) en de University of California verzamelden de data over de methaanuitstoot tijdens dertien onderzoekvluchten. In eerste instantie kon onderzoeksleider Stephen Conley de extreem hoge waardes niet geloven, aldus de Guardian.

Uit een bericht van de Guardian
‘(…) “It became obvious that there wasn’t anything wrong with the instruments,” he said. “This was just a huge event.”
Tom Ryerson, a Noaa scientist who was co-lead on the study, said: “Our finding means that the Aliso Canyon leak was the largest accidental release of methane in the history of the US.” (…)’

Volgens de beheerder van de gasopslag, Southern California Gas Company, was het lek op 18 februari gedicht. Het lek zal een substantiële invloed hebben op de emissiedoelen van de staat Californië, stellen de onderzoekers, en het effect van de uitgestoten methaan zal nog jaren voortduren.

Bronnen
Science, 25 februari 2016: Methane emissions from the 2015 Aliso Canyon blowout in Los Angeles, CA
The Guardian, 26 februari 2016: LA gas leak: worst in US history spewed as much pollution as 600,000 cars

Zie ook
FluxEnergie, 12 februari 2016: Gaslek in Californië eindelijk provisorisch gedicht
FluxEnergie, 31 december 2016: Gaslek bij Los Angeles: milieuramp die nog maanden zal voortduren

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.