Milieudefensie dringt NAM-gaslocatie binnen

Milieudefensie dringt NAM-gaslocatie binnen

21 september 2016 – Een groep van twintig Groningers en actievoerders van Milieudefensie is vanmiddag in Hoogezand-Sappemeer over het hek van een gaswinningslocatie van de NAM geklommen. Ze protesteren tegen het te verwachten gaswinningsbesluit van minister Kamp, waarmee de Groningse gaswinning vijf jaar lang wordt vastgelegd op een winningsniveau van 24 miljard kuub. 

Uit een persbericht van Milieudefensie
‘(…) Dit besluit wordt aanstaande vrijdag officieel genomen in de ministerraad, ondanks breed maatschappelijk verzet en moties van meerdere oppositiepartijen tijdens een debat over het gaswinningsbesluit, vorige week.
De actievoerders zijn met ladders over het hek van de NAM-locatie geklommen, en vormen daar met spandoeken de slogan: ‘Samen gas terug’. Onder hen zijn veel Groningers die te maken hebben met schade aan woningen en gedwongen verhuizing door de aardbevingen die de NAM al jarenlang veroorzaakt met de gaswinning. Direct naast de winningslocatie ligt het regelcentrum van de NAM, waar zich de controle bevindt voor de gehele gaswinning op alle 23 locaties in het Groningerveld. De actievoerders houden zich aan alle veiligheidsvoorschriften die gelden op een gaswinningslocatie zoals het dragen van beschermende kleding en het niet mee hebben van elektronische apparatuur.

Gaskraan moet sneller dicht en verder dicht
Net als het merendeel van de Nederlandse bevolking zijn de gedupeerde Groningers en de actievoerders van Milieudefensie die op het terrein demonstreren, het niet eens met het nieuwe gasbesluit. Zij vinden dat de gaskraan veel sneller en veel verder dicht moet, zodat het aardbevingsrisico afneemt en Nederland zo snel mogelijk fossielvrij wordt. Bovendien moet de winning niet voor vijf jaar vastgelegd worden, want daarmee staan de Groningers vijf jaar buitenspel, terwijl het gaat om hun leefomgeving die al jaren onveilig is.

Vrijbrief van minister Kamp
Ike Teuling, campagneleider Energie van Milieudefensie: “Wij vinden het echt onbegrijpelijk dat de NAM van minister Kamp een vrijbrief krijgt om door te gaan met boren. Alle experts geven aan dat de bevingen pas minder worden als we veel minder gaan winnen. Én dat er veel meer moet gebeuren om de klimaatafspraken van Parijs te halen. We lopen mijlenver achter als het gaat om CO2-reductie, dus we moeten ook snel stoppen met het gebruik van vervuilend gas. Maar de financiële belangen van de NAM – oftewel Shell – en onze Staat wegen blijkbaar veel zwaarder. Wij vinden dat onbestaanbaar en blijven ons verzetten tegen zoveel nalatigheid en kortzichtigheid.”

Tijd van vriendelijk praten voorbij
Bram Reinders, gedupeerde Groninger: “Nu de minister de NAM voor vijf jaar een vrijbrief geeft om mijn huis nog verder te vernielen, is de tijd van vriendelijk blijven praten voor mij wel een beetje voorbij. Daarom sta ik hier. Niet ik, maar de NAM zou buitenspel gezet moeten worden. Wij gaan door met ons verzet, want Groningen kan zo niet verder: die gaskraan moet gewoon zo snel mogelijk dicht. In het gebouw hier aan de overkant kunnen ze dat met één druk op de knop regelen.” (…)’

 

Zaterdag een actie bij het hoofdkantoor van de NAM

Aanstaande zaterdag 24 september organiseert de Coalitie Gasverzet Groningen, waarin Milieudefensie en verschillende Groningse protestgroepen samenwerken, ook een protest bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen. Rond 14:00 uur zullen de demonstranten daar ‘massaal springen, om zo een aardbeving te veroorzaken en de NAM te laten voelen wat veel Groningers al jaren meemaken’.

Bronnen
Milieudefensie, 21 september 2016: Groningers en Milieudefensie klimmen over hek gaslocatie NAM voor protest
Foto: Milieudefensie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.