Milieudefensie: ‘Gaskraan moet binnen tien jaar helemaal dicht’

Milieudefensie: ‘Gaskraan moet binnen tien jaar helemaal dicht’

28 maart 2017Donald Pols, directeur van Milieudefensie (links op de foto), kapittelt Gerald Schotman, directeur van de NAM, voor zijn pleidooi voor het gebruik van aardgas als ’transitiebrandstof’. Pols: ‘Het zou van lef getuigen als Nederland in tien jaar afscheid neemt van aardgas.’ 

Vorige week bepleitte Gerald Schotman in een opiniebijdrage in het FD gas in te zetten als transitiebrandstof, om de overgang naar schone energie makkelijker te maken. In het FD van vandaag maakt Donald Pols zich boos over het pleidooi van de NAM-directeur.
Uit de opiniebijdrage van Pols
‘(…) Het vergt zeker lef om gas een centrale rol te geven in de overgang naar een duurzame energievoorziening. Niet in de laatste plaats omdat de afgelopen jaren pijnlijk duidelijk is geworden hoeveel ellende de gaswinning voor inwoners van de provincie Groningen oplevert. Hun huizen verzakken, scheuren en storten in door aardbevingen, een direct gevolg van de winningsactiviteiten van de NAM. Het is behoorlijk lef hebben om dan in een opinieartikel gas te bewieroken zonder verantwoordelijkheid te nemen voor de problemen in Groningen.(…)

Donald Pols (Milieudefensie): ‘Gassector is wolf in schaapskleren

‘De gassector toont zich hier een wolf in schaapskleren. (…) Het beeld van gas als vervanging van de nog viezere kolen is vooral goed geweest voor de winstverwachting van de gassector. Het klimaat en de schone energiesector zijn er geen millimeter mee opgeschoten. Kolen, olie en gas kunnen een moderne samenleving niet meer naar behoren bedienen. (…) Het zou van lef getuigen als Nederland het tempo van de jaren zestig evenaart en in tien jaar afscheid neemt van aardgas. Zoals Schotman terecht stelt: we kunnen niet op deze voet door blijven gaan. Dat geldt dus ook voor de NAM. (…)’

Bronnen
FD, opiniebijdrage, 28 maart 2017: Het zou van lef getuigen als Nederland in tien jaar afrekent met aardgas (Registratie)
Milieudefensie, tekst opiniebijdrage FD
Zie ook
FluxEnergie, 22 maart 2017: NAM-directeur tot nieuwe kabinet: ‘Energietransitie vergt realisme en daadkracht’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.