Milieudefensie: ‘Intrekken commerciele schaliegasvergunningen fantastisch nieuws’

13 juli 2015 – Milieudefensie en Schaliegasvrij Nederland zijn blij met het besluit van minister Kamp om de vergunningen van Cuadrilla te laten verlopen en commerciële schaliegasboringen voorlopig te verbieden.

Uit een persbericht van Milieudefensie
‘(…) Ike Teuling, energiewoordvoerder bij Milieudefensie: “Dit is een grote overwinning voor alle burgers, gemeenten en provincies die de afgelopen jaren fel hebben geprotesteerd tegen schaliegas. Schaliegaswinning is vervuilend en gevaarlijk, daarvoor is in Nederland geen plaats. Zeker omdat we toe moeten naar een energievoorziening die volledig fossielvrij is, dus zonder olie, kolen en gas”.
Ko van Huissteden, Schaliegasvrij Nederland: “Wij zijn blij dat Cuadrilla zijn biezen moet pakken en Boxtel, Haaren en de Noordoostpolder eindelijk van de vrees verlost zijn dat de boor alsnog binnenkort de grond in gaat. Het is ook een belangrijke stap dat er eerst nagedacht gaat worden of schaliegas wel zin heeft”. (…) Teuling: “Wat ons betreft is het nu echt einde verhaal met schaliegas. We moeten stoppen met fossiele brandstoffen en eindelijk de transitie maken naar een volledig schone en veilige energievoorziening. Alleen zo kunnen we het klimaatprobleem te lijf. Zo’n onderzoeksprogramma is dus totaal overbodig en geldverspilling”.  (…)’

GroenLinks wil geen uitstel van de schaliegaswinning, maar direct een beslissing om er helemaal en blijvend van af te zien.

Uit een bericht van De Telegraaf
‘(…) Al die onderzoeken naar schaliegas zijn verspilling van belastinggeld, zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. (…) In 2010 dachten olie- en gasbedrijven dat ze stilletjes konden beginnen met fracken naar schaliegas in Brabant. Op mijn initiatief heeft de Kamer toen een hoorzitting gehouden over de gevaren van schaliegas; dat leidde tot een tijdelijk stop. Inmiddels zijn de VNG, het IPO, de Unie van Waterschappen, drinkwaterbedrijven, 246 gemeentes en negen provincies tegen schaliegas.”(…)’

Bronnen
Persbericht Milieudefensie, 10 juli 2015: Intrekken commerciele schaliegasvergunningen fantastisch nieuws
De Telegraaf, 10 juli 2015: GroenLinks: geen uitstel maar stop schaliegas

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.