Milieudefensie: ‘Europese energietop gegijzeld door fossiele energiebedrijven’

Milieudefensie: ‘Europese energietop gegijzeld door fossiele energiebedrijven’

11 april 2016Milieudefensie protesteert vanochtend, bij de start van de informele bijeenkomst van Europese energieministers, tegen de nadruk die Europa legt op de rol van gas in de energietransitie. Én tegen de invloed van de fossiele energiebedrijven op het programma voor de ministers.

De Europese energieministers komen vandaag in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam bij elkaar voor een informele Energieraad over een geïntegreerde Europese elektriciteitsmarkt. Ze zouden hun tijd beter kunnen besteden, vindt Milieudefensie.

Uit het bericht van Milieudefensie
‘(…) Milieudefensie roept de delegaties uit de verschillende Europese landen op om niet deel te nemen aan de door de Shell georganiseerde tour, en in plaats daarvan een bezoek te brengen aan het aardbevingsgebied in Groningen.
Ike Teuling, campagneleider Energie van Milieudefensie: “Je zou denken dat de Europese energieministers na de klimaatafspraken van Parijs keihard werken aan plannen voor versnelde omschakeling naar zon en wind. Maar voorlopig maken ze zich vooral druk over de ‘diversificatie van aanvoerroutes’ voor gas. Er worden miljarden gestoken in méér gaspijpleidingen en meer LNG-terminals. Dat is zorgwekkend, want in Parijs is afgesproken om juist zo snel mogelijk af te komen van fossiele brandstoffen. Onze uitstoot moet omlaag naar nul. Dat lukt niet door de ene fossiele brandstof te vervangen door de andere.”
De Nederlandse overheid biedt in haar rol als voorzitter van de EU de delegaties een uitgebreid tweedaags programma aan en laat dit programma organiseren door de Nederlandse fossiele energie. Het diner na afloop van de eerste dag wordt verzorgd door Gasunie, op dinsdag fêteert energiereus Shell de delegaties met een rondvaart, lunch, museumbezoek en borrel. Shell’s programma staat uitgebreid omschreven in de officiële uitnodiging voor de energietop die de Nederlandse overheid rondstuurde.

Sigarettenboer Shell
Ike Teuling: “Het is van de gekke dat Nederland zich als voorzitter van de Europese Unie bij deze top laat gijzelen door Shell. Het is achter de schermen blijkbaar niet Rutte die de agenda bepaalt, maar Shell. En dat bedrijf heeft maar één doel: de komende decennia zoveel mogelijk olie en gas uit de grond halen in Groningen, Nigeria en Rusland. Alsof je een antirookcongres organiseert samen met een aantal sigarettenfabrikanten.”
Omdat, naast de energiebedrijven, niemand anders de kans krijgt om mee te praten tijdens de top, staan Milieudefensie, haar Brusselse Friends of the Earth-collega’s en een aantal gedupeerde Groningers maandag voor de deur van het Scheepvaartmuseum. Teuling: “Wij roepen de deelnemers aan de energietop op om de programmaonderdelen van Shell en de andere energiebedrijven over te slaan en in plaats daarvan een bezoek te brengen aan het aardbevingsgebied in Groningen. Daar kunnen ze met eigen ogen zien hoe schadelijk winning van fossiele brandstoffen is.”

Bronnen
Milieudefensie, persbericht, 11 april 2016: Europese Energietop in Nederland gegijzeld door fossiele bedrijven (link volgt later vanochtend)
FluxEnergie, 11 april 2016: Europese energieministers vandaag bijeen in Amsterdam
Foto Milieudefensie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.