Milieudefensie wil niet alleen kolen- maar ook gascentrales dicht in 2035

Milieudefensie wil niet alleen kolen- maar ook gascentrales dicht in 2035

24 oktober 2016 Niet alleen de kolencentrales, maar ook alle gascentrales en de kerncentrale in Borssele moeten dicht. Milieudefensie wil dat in 2035 alleen nog hernieuwbare energie wordt gebruikt. Urgenda en Greenpeace schaarden zich al achter het idee.

Donald Pols, de directeur van Milieudefensie, lanceerde het idee zaterdag op de manifestatie tegen de vrijhandelsverdagen TTIP en CETA in Amsterdam. Het sluiten van fossiele bedrijven wordt door die verdragen alleen maar moeilijker, aldus Pols volgens het AD.

Uit een bericht van het AD
‘(…) “Het huidige streven om Nederland in 2050 op duurzame energie te laten draaien is te weinig ambitieus,” zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie. “We willen dat in 2035 alle fossiele energiebedrijven, dus ook de gascentrales en de kerncentrale in Borssele gesloten zijn.” (…)’

Naast de sluiting van alle tien Nederlandse kolencentrales, zouden ook alle gascentrales dicht moeten. Dat zijn er 27, die tot kort geleden ongeveer de helft van de elektriciteit opwekten, aldus Nu.nl. Veel gascentrales staan al stil, of staan op de lijst om te sluiten, omdat de centrales niet rendabel zijn door goedkope kolenstroom en groene energie uit Duitsland.
Verder pleit Milieudefensie voor de sluiting van de kerncentrale in Borssele. Ook deze centrale draait al jaren met verlies. Delta wil nog dit jaar een besluit nemen over de toekomst van de centrale, aldus de Volkskrant.

Uit een bericht van BN De Stem
‘(…) De eisen van de milieubeweging gaan lijnrecht in tegen die van energiebedrijven en ook het kabinet. Zij stellen dat gascentrales juist een belangrijke rol spelen in de overgang naar duurzame energie. In de huidige plannen hoeft slechts 16 procent van onze energievoorziening in 2023 duurzaam te zijn. (…)’

Pols kan op steun van Greenpeace rekenen voor de plannen, hoewel sluiting van de kolencentrales wat Greenpeace betreft voorrang krijgen.

Uit het bericht van het AD
‘(…) Ook Greenpeace vindt dat alle gascentrales en de centrale in Borssele tussen 2030 en 2035 gesloten dienen te zijn. “Alle wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat dat prima haalbaar is,” zegt Joris Wijnhoven, campagneleider klimaat & energie. “Het beetje gas dat nog nodig is, is vooral in de industrie. En wellicht is er nog een gascentrale nodig als reserve.” (…)’

Uit een bericht in BN De Stem
‘(…) Op kortere termijn moeten gascentrales blijven vindt Greenpeace. Wijnhoven: ,,Kolen zijn veel vervuilender, die centrales moeten eerst sluiten. Daarna kan gas snel volgen.” (…)’

Ook Urgenda sprak steun uit. Minnesma doet er in het AD zelfs een schepje bovenop door een einddatum van 2030 voor te stellen.

Bronnen
AD, 22 oktober 2016: Milieubeweging: ook alle gascentrales dicht
Nu.nl, 22 oktober 2016: Milieudefensie wil gascentrales dicht in 2035
BN De Stem, 22 oktober 2016: Milieubeweging: ook alle gascentrales dicht
De Volkskrant, 12 oktober 2016: Kamp blijft erbij: geen financiële steun voor kerncentrale

Foto: Milieudefensie

 

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.