Milieuorganisaties vragen om sloop kerncentrale Borssele

Milieuorganisaties vragen om sloop kerncentrale Borssele

25 mei 2016Vandaag zullen milieuorganisaties op de aandeelhoudersvergadering van het Zeeuwse energiebedrijf Delta vragen om de ‘sloop’ van de kerncentrale Borssele. Het is een gezamenlijke actie van WISE, Greenpeace, Laka, Stop Borssele, Benegora, de Zeeuwse Milieufederatie en van GroenLinks Zeeland en SP Zeeland.

Uit een bericht van WISE
‘(…) Delta zit dik in de knoei en wordt in delen opgeknipt en verkocht. Maar….. het bedrijf is ook voor 70% eigenaar van de kerncentrale Borssele. En die wil niemand kopen. De centrale draait met zwaar verlies en moet in de komende jaren grote bedragen investeren om aan de door de overheid vereiste veiligheidsnormen te blijven voldoen. Dat geld is er eigenlijk niet. Bovendien hebben WISE en Greenpeace nu een handhavingsverzoek lopen bij de toezichthouder, de ANVS. Hierin eisen we sluiting van de kerncentrale Borssele zolang er nog geen tweede, apart aangelegde, noodstroomvoorziening naar het vaste elektriciteitsnet is gerealiseerd. Elke kerncentrale dient die te hebben voor het geval de eerste vaste lijn, door wat voor oorzaak dan ook, uitvalt.
Op 25 mei bieden we de aandeelhouders van Delta (de provincie Zeeland en alle Zeeuwse gemeenten) een reuze-grote sloophamer aan onder het motto: Borssele’s sloop = Zeelands hoop. De kerncentrale is een blok aan het been en dreigt het hele bedrijf mee te sleuren de afgrond in. Er wordt al maanden met Minister Kamp (EZ) onderhandeld over een ‘oplossing’. De centrale mag niet aan een buitenlandse partij verkocht worden, Nederlandse energiebedrijven hebben geen enkele belangstelling en de aandeelhouders hebben geen zin om steeds maar weer geld in de verlieslatende centrale te blijven pompen. En zeker niet als er voortdurend discussie is over de veiligheid van de centrale. Sluiten en snel ontmantelen biedt Zeeland de beste kansen op het overeind houden van (hoogwaardige) werkgelegenheid in de nucleaire sector. Wettelijk is vastgelegd dat de kerncentrale direct na sluiting ontmanteld moet worden. Wereldwijd zijn er nog maar minder dan 10 kerncentrales daadwerkelijk ontmanteld. Wie nu kennis en ervaring opdoet heeft wat te bieden in een forse groeimarkt; de komende decennia gaan er wereldwijd honderden kerncentrales gesloten worden. Zeeland; tel je knopen, ga Borssele slopen! (…)’

 

Bronnen
WISE, 22 mei 2016: Borssele’s sloop = Zeelands hoop. Actie bij AVA Delta
Foto kerncentrale Borssele: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.