©Laura Ponchel

Milieuverenigingen hekelen “duurzaam” beleid van pensioenfonds ABP

Chris Roorda in discussie met Corien Wortmann-Kool, voorzitter van ABP.

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), het grootste pensioenfonds van Nederland en een van de grootste pensioenfondsen ter wereld, ligt (opnieuw) onder vuur. Omdat het zelf investeert in (de verbranding van) fossiele brandstoffen. De milieuverenigingen Fossielvrij Nederland, Both Ends en Urgewald zijn hierover laaiend.

“ABP investeerde in 2017 500 miljoen euro méér in kolen, olie en gas dan het jaar ervoor,” zeggen de milieuverenigingen in het rapport Still Dirty, Still Dangerous.”In totaal gaat het om 10,9 miljard euro. Deze investeringen in fossiel staan niet alleen in schril contrast met de claim van het pensioenfonds dat het grote successen boekt in zijn klimaatbeleid, maar druisen ook in tegen het klimaatakkoord van Parijs. In tegenstelling tot de internationale koplopers onder de pensioenfondsen, blijft ABP onverminderd investeren in de fossiele-energiesector.”

“Voor het tweede jaar op rij geeft ABP het verkeerde signaal door zijn investeringen in de kolen-, olie- en gasindustrie te vergroten, terwijl het in 2020 een duurzaam pensioenfonds wil zijn,” aldus Chris Roorda van Fossielvrij, co-auteur van het rapport. “ABP vermeldt trots dat de zogenoemde CO2-voetafdruk nu verkleind is en kijkt hierbij naar de uitstoot van de bedrijven waarin het belegt en de uitstoot bij de productie van de door die bedrijven ingekochte energie. Maar de fossiele brandstoffen die uit de grond worden gehaald, worden uiteindelijk natuurlijk verbrand en leiden dus tot CO2 -uitstoot. Die extra uitstoot wordt nu helemaal niet meegenomen in ABP’s berekeningen.”

Afhankelijkheid van fossiel

“Omdat investeringen in de fossiele sector zo groot zijn dat ze pas na twintig tot dertig jaar winst opleveren, zorgen ze bovendien dat de wereld nog decennialang afhankelijk blijft van fossiele brandstoffen en dat er veel meer CO2 wordt uitgestoten dan het klimaat aankan. En dat terwijl overduidelijk is dat kolen, olie en gas juist zoveel mogelijk onder de grond moeten blijven,” zegt Roorda.

Shell en ExxonMobil

Het grootste deel van de extra investeringen van ABP in de fossiele sector ging naar Shell en ExxonMobil. “Naast de olie- en gasindustrie investeerde ABP ook in de nog sterker tvervuilende kolenindustrie, 265 miljoen méér zelfs dan het jaar ervoor.”

Dit is volgens de klagers niet te rijmen met de klimaatafspraken in het Parijs-akkoord, en met ABP’s eigen Visie 2020, die het pensionfonds in december 2015 lanceerde. “Collega-pensioenfondsen BPL en PME in Nederland en pensioenfondsen in bijvoorbeeld Noorwegen, Zweden en Denemarken laten zien dat het wel degelijk mogelijk is te stoppen met investeren in fossiel,” zegt Cindy Coltman van Both Ends, co-auteur van het rapport. “Redenen genoeg voor ABP om zo snel mogelijk haar beloften waar te maken en te stoppen met investeren in fossiel.”

Eerder dit jaar kreeg ABP ook al kritiek, van Milieudefensie en zelfs van eigen leden, over de betrokkenheid van Nederlands grootste pensioenfonds bij de kap van maagdelijk regenwoud in het Indonesische deel van Nieuw-Guinea voor de aanleg van een palmolieplantage.

Duurzaamheidsrapport

De milieuverenigingen publiceerden hun rapport op een strategisch moment, dat van de publicatie van ABP’s eigen duurzaamheidsrapport 2017. Daarin stelt het pensioenfonds dat hert in 2017 “een aantal mooie stappen” heeft gezet op het gebied van duurzaam en verantwoord beleggen. “Het beleid dat begin 2016 is gestart, begint vruchten af te werpen,” klinkt het.

“Zo daalde de CO2-uitstoot van de bedrijven waarvan ABP aandelen heeft fors. Hiermee doet ABP het al beter dan de afname van 25% die voor 2020 is afgesproken. Deze uitstoot is nu 28% kleiner dan in 2014.” ABP wijst erop dat niet alleen zijn duurzame beleggingen toenamen in 2017 (bijna 8 miljard euro meer), maar ook de beleggingen in hernieuwbare energie (plus 1,2 miljard euro).

Het duurzaamheidsrapport focust (uiteraard) op het duurzame deel van de beleggingen. Eind 2017 had ABP bijna 50 miljard euro –iets meer dan 12% van zijn vermogen– belegd in duurzame bedrijven en activiteiten. Het duurzame doel waarin ABP het meest belegt, is de verduurzaming van steden en gemeenschappen (23 miljard euro). Dit gaat om gebouwen die weinig energie verbruiken of CO2 uitstoten en bijvoorbeeld ook om producenten van led-lampen. Daarna volgen gezondheid en welzijn (9,6 miljard) en betaalbare en schone energie (6,8 miljard).

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.