Minder aardgaswinning – ‘Kamp heeft gejokt. Het kan dus wél’

19 april 2017Het besluit van minister Kamp om de gaswinning toch verder te verlagen is met instemming ontvangen, maar het heeft in Groningen ook tot verbazing geleid. ‘Kamp heeft dus gejokt toen hij zei dat het niet kon.’

Meteen na het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de gaswinning stap-voor-dstap te verlagen, om te beginnen met 10%, heeft minister Kamp besloten dat advies op te volgen en per 1 oktober de gaswinning in Groningen met 10% te verlagen.

Uit de eerste reacties

Groninger Bodem Beweging: ‘Kamp heeft dus zitten jokken’
De Groninger Bodem Beweging vindt het ,,verbazingwekkend” dat minister Henk Kamp ,,nu wel” besloten heeft om de gaswinning in Groningen met 10 procent verder te verlagen. ,,Dat betekent dat hij al die tijd heeft zitten jokken dat het niet lager kon dan het plafond van 24 miljard kubieke meter per jaar dat hij vorig jaar had ingesteld”. (DvhN)

Groninger Gasberaad: ‘Zwabberend beleid’
Voorzitter Jan Wigboldus spreekt van een ‘zwabberend beleid bij Economische Zaken’. ‘Een paar maanden terug vroegen we erom en kregen nul op het rekest. Er werden contracten genoemd, leveringszekerheid en ‘je kon Nederland toch niet in de kou laten zitten’. Dat soort verhalen. En nu bij het mooiste weer van de wereld wordt er gezegd: we gaan toch maar tien procent naar beneden.’ (RTV Noord)

Groningse gedeputeerde Eikenaar: ‘Nu doorpakken; afbouwplan maken’
De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar reageert met ,,nu doorpakken”. Hij vindt dat een nieuw kabinet met een concreet afbouwplan moeten komen met verdere stappen naar beneden. (DvhN)

Milieudefensie: ‘Kraan moet verder dicht’
Milieudefensie vindt dat de actie van Kamp niet éénmalig mag zijn. ,,De kraan moet verder dicht.” (DvhN)
Volgens Evert Hassink van Milieudefensie kan de gaskraan nog verder dicht. “Deze eerste stap is goed, maar we moeten echt helemaal van het Groningse gas af.” (NOS)

Carla Dik-Faber (Christenunie): ‘Zorgen blijven’
“Ieder stapje dat in de richting van verlaging wordt gezet omarmen wij. Maar ik denk aan Loppersum, waar de aardbevingsproblematiek is toegenomen. Daar blijft er onduidelijkheid over verlaging van de gasproductie, omdat de minister daar nog geen actie onderneemt. Daar maak ik mij zorgen over.” (NOS)

Agnes Mulder (CDA): ‘Waarom niet meteen?’
CDA-Kamerlid Agnes Mulder vindt het verstandig dat Kamp de gaskraan verder dichtdraait. Ze wil nog wel van de minister horen waarom dat niet per direct gebeurt, maar pas per 1 oktober. (NOS)

VVD Groningen: ‘Veiligheid hoogste prioriteit’
De VVD in Provinciale Staten van Groningen reageert verheugd: ‘Voor ons heeft de veiligheid in het winningsgebied de hoogste prioriteit. De fractie is dan ook blij met deze extra stap van de minister.’ (RTV Noord)

Schokkend Groningen: ‘Maar een klein beetje lucht’
Gaswinning -10% voelt als je dichtgeknepen strot eventjes een klein beetje lucht geven. (Twitter)

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 18 april 2016: Groninger Bodem Beweging: Kamp zat te jokken
NOS, 18 april 2017: ‘Eerste stap is goed, maar de gaskraan moet verder dicht’
RTV Noord, 18 april 2017: ‘Dit is zwabberend beleid van Economische Zaken’
RTV Noord, 18 april 2017: Politieke reacties op verder dichtdraaien gaskraan
Zie ook
FluxEnergie, 18 april 2017: Gaswinning Groningen gaat omlaag – Minister volgt advies SodM
Foto: minister Kamp bij Pauw

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.