Minder gas uit eigen bodem. Wat nu?

23 juni 2015 – De Gouden Halve Eeuw met de Groningse gasbel lijkt op zijn einde te lopen, stelt de Volkskrant. Wat nu? De krant zet vier alternatieven op een rij.

De krant inventariseert de vier opties, zonder overigens een keuze te maken (al kun je bijna niet anders dan én én concluderen)

  1. Minder verbruiken
    ‘Minder verbruiken wordt het devies, en meer energie uit zon, wind en restwarmte.’
  2. Meer importeren (en mengen)
    Meer importeren uit Rusland (ligt ook gevoelig) en dat gas mengen (‘Door stikstof toe te voegen aan hoog-calorisch importgas krijg je laagcalorisch pseudo-Gronings gas waar onze fornuizen en cv-ketels op zijn afgesteld.’)
  3. Minder exporteren
    Er zijn – op zich lucratieve – exportverplichtingen (‘voor Groningse kwaliteit gas gaat het om 27 tot 34 miljard kuub dit jaar tot 1 miljard kuub in 2030. En die contracten zijn niet onderhandelbaar’.) ‘Voorlopig is 30 miljard kuub uit Groningen volgens Kamp genoeg om aan de buitenlandse verplichtingen te voldoen. Maar op zijn verzoek worden er even geen nieuwe exportcontracten gesloten. Nu de productie uit Groningen deels wegvalt, zal ook voor de export gas aangelengd moeten worden met stikstof om de beloofde kwaliteit te leveren. En de mengcapaciteit is beperkt.’
  4. Kleine velden
    ‘Er is ook een binnenlands alternatief. Om Groningen te sparen, heeft Energie Beheer Nederland (EBN) de ambitie jaarlijks 30 miljard kuub uit ruim tweehonderd andere, kleine velden te halen. Zo wordt bovendien de afhankelijkheid van (Russische) import beperkt.’ Maar die winning loopt al jaren terug en om dat op te krikken zou je met ‘fracking’ kunnen gaan winnen, maar dat stuit op veel verzet.

Bronnen
De Volkskrant, 23 juni 2015: Vier oplossingen voor de teruglopende gaswinning. Gouden Halve Eeuw is voorbij, maar rol van gas nog lang niet uitgespeeld

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.