Minder zware aardbevingen in Groningen

24 juni 2016 – Het aantal aardbevingen door gaswinning in Groningen is het afgelopen half jaar afgenomen in aantal en kracht. Dat constateert RTV Noord op basis van cijfers van het KNMI.

Uit het bericht van RTV Noord
‘(…) Zo werden er in de eerste zes maanden van vorig jaar nog twaalf aardbevingen van 1.5 en hoger op de Schaal van Richter geregistreerd. In dezelfde periode dit jaar is dat de helft minder.
De zwaarste aardbeving dit jaar was die van 2.4 eind februari bij Froombosch. Dat is tot nu toe de enige boven de 2.0. Daar waren er vorig jaar in dezelfde periode vier van. Met als zwaarste die van 2,7 bij Wirdum begin januari 2015.

Aardbevingen verplaatsen
De aardbevingen lijken zich wel te verplaatsen. Eerst lag het zwaartepunt in de omgeving van Loppersum. Daar zijn op last van de Raad van State alle gasputten afgesloten. En dat lijkt te leiden tot meer bevingen in de omgeving van Slochteren en Hoogezand-Sappemeer.
Minister Kamp van Economische Zaken schrijft de afname van het aantal aardbevingen toe aan het terugdraaien van de gaskraan, zo liet hij bij het eerdere gasdebat al weten. Vrijdag neemt het kabinet een nieuw gasbesluit. (…)’

Bronnen
RTV Noord, 23 juni 2016: Minder zware aardbevingen in Groningen
Illustratie: RTV Noord (Een heatmap van de bevingen in januari t/m juni in 2015 en 2016)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.