Mindere graafschade aan kabels en leidingen

22 september 2015 – Het aantal graafschades aan kabels en leidingen is vorig jaar met zo’n 11% afgenomen. Dat meldt Netbeheer Nederland, de koepelorganisatie voor alle beheerders van stroom- en gasnetten.

Netbeheer Nederland baseert zich op onderzoek van het KLO (Kabel- en Leidingoverleg) en gegevens van het Kadaster.

Uit het bericht van Netbeheer Nederland

  • Bijna de helft van het aantal graafschades betreft schade aan datacommunicatienetten. Dit is verklaarbaar doordat datacommunicatienetten ten opzichte van de andere netten de minste gronddekking hebben en daardoor de grootste kans hebben te worden beschadigd bij graafwerkzaamheden.
  • De helft van het aantal graafschades heeft betrekking op huisaansluitingen, terwijl deze buiten de WION vallen (netbeheerders zijn niet verplicht deze te leveren).
  • Ruim 14% van het aantal de graafschades wordt veroorzaakt door handmatig graven, waarbij sprake is van een stijgende trend.
  • In 12 % van de graafschades wordt ‘afwijkende situatie’ genoemd. Dat betekent dat de kabel of leiding in werkelijkheid anders ligt dan hoe deze op de tekening staat. Dit is meer dan in de analyse over 2011. Toch worden er nog steeds relatief weinig meldingen van afwijkende situaties gedaan. (Grondroerders zijn verplicht deze te melden bij het Kadaster).
  • Een groot deel van de graafschades wordt veroorzaakt door werkzaamheden vanwege glasvezel en riolering. Het aandeel door aanleg van glasvezel neemt echter wel sterk af door de toenemende aandacht voor schadepreventie. Het aandeel door rioleringswerkzaamheden neemt licht toe.

Bronnen
Netbeheer Nederland, 15 september 2015: Aantal graafschades daalt
Foto: KLO

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.