‘Minister Blok heeft gelijk. EPV-uitbreiding wérkt.’

29 september 2016Een woningrenovatiebedrijf neemt het op voor de uitbreiding van de EPV-regeling (geen taboe op gas) van minister Blok. Een renovatieproject in Den Ham zou het gelijk van Blok bewijzen: de CO2-emissie van een woning met zon+gas+elektriciteit is 23% lager dan bij ‘all electric’.

.

.Uit een persbericht van het renovatiebedrijf Built4U
‘(…) Dat de negatieve reacties van een aantal partijen op het besluit van Minister Blok op de EPV-uitbreiding niet terecht is, blijkt uit het project van woningcorporatie Mijande uit Den Ham (Ov). Daar werden 7 woningen in bewoonde staat duurzaam gerenoveerd door Built4U. De CO2- emissie van deze zuinige woning op zon + gas en elektriciteit is 23% lager dan van een all-electric woning met een elektrische luchtwarmtepomp. Hiermee wordt het succes van een bredere EPV nogmaals aangetoond en daarmee het ongelijk van de criticasters.
Chiel Boonstra van Built4U: “Het specifiek ondersteunen van één oplossingsrichting leidt niet tot de gewenste en versnelde CO2 verlaging. Het breder stimuleren van maatregelen die meetbaar bijdragen aan de doelstellingen is daarom essentieel. Want elke maatregel die een meetbaar significante verlaging van de CO2-emissie realiseert verdient het om ondersteund te worden. De aangekondigde verbreding van de EPV gaat dergelijke projecten op grote schaal mogelijk maken.”

.

De resultaten liegen er niet om
De in Den Ham in bewoonde staat duurzaam gerenoveerde woningen laten zien dat vergaande CO2-reductie in sociale woningbouw tegen acceptabele investeringskosten en lagere woonlasten mogelijk is. De resultaten liegen er niet om: de prefab isolatie schil, ramen met drievoudig glas en de comfortventilatie leveren in één keer een gezond binnenmilieu en verlagen de warmtebehoefte met 80%. De zonnecollectoren verzorgen meer dan 50% van de warm tapwatervraag. De kleine HR-ketel maakt eerst gebruik van de zonneboiler, voordat er energie wordt gebruikt, zodat de gasrekening tot tientjes in de maand reduceert.
Daarboven zijn er ook nog zonnepanelen die bijdragen aan een lagere stroomrekening. De technische uitdaging om bestaande woningen bouwfysisch goed uit te voeren is geslaagd. De luchtdichtheid is met een n50 waarde van 0,9 nog 30% beter dan beoogd. Dat is nog beter dan nieuwbouw vandaag de dag. De bewoners kunnen de woningen royaal ventileren met gebruik van de comfortventilatie en de ramen. (…)’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.