‘Minister Kamp moet zonnepanelen blijven stimuleren’

5 augustus 2016 – Wat minister Kamp ook van plan is met de salderingsregeling voor zonne-energie, in ieder geval moet overeind moet blijven, dat je als particulier een zon-pv systeem terugverdient binnen de levensduur van dat systeem. Aldus Wim Sinke, hoogleraar zonne-energie.

Sinke zei dat in een radio-uitzending van BNR (BNR Bouwmeesters) op 6 juli j.l., maar waarvan Bouwend Nederland nu verslag doet. BNR stond stil bij de plannen van minister Kamp om de salderingsregeling te herzien. Na het zomerreces debatteert de Tweede Kamer daarover. In 2017 wil Kamp de salderingsregeling gaan evalueren en daarna een beslissing nemen. Maar die onzekerheid duurt dan te lang, werd in de BNR-uitzending gezegd.

Uit het bericht van Bouwend Nederland
‘(…) Wil de markt voor zonnepanelen niet inzakken, dan moet minister Kamp van EZ nog dit jaar duidelijk maken wat hij doet met de salderingsregeling voor zelf opgewekte zonnestroom. En bouwbedrijven moeten bij opdrachtgevers meer reclame maken voor zonnepanelen. Ze doen dit nu te weinig, waardoor er kansen voor zonne-energie onbenut blijven. Dat was de voornaamste boodschap van de laatste uitzending van BNR Bouwmeesters voor het zomerreces. Met als gasten directeur Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, energieconsultant Theo Elferink van Vereniging Eigen Huis, en Wim Sinke, hoogleraar zonne-energie. (…)
De drie gasten van BNR Bouwmeesters waren het eens over dat de onzekerheid over de toekomst van de regeling snel uit de wereld moet. ”De markt heeft behoefte aan duidelijkheid, nog dit jaar, zodat er geen paniekverhalen gaan ontstaan”, verwoordde Van der Gaag van de NVDE die zorg.

‘Behoud terugverdienmogelijkheid particulieren’
Zowel Van der Gaag als Elferink en Sinke verwachten niet dat Kamp de regeling na 2020 helemaal zal schrappen. Sinke: “Ik ben niet bang dat de overheid in een vlaag de regeling zal afschaffen. Gesproken wordt over een verantwoorde en geleidelijke ombouw, maar met behoud van de terugverdienmogelijkheid voor particulieren.” (…)  Een zekerheid die volgens Sinke in ieder geval overeind moet blijven, is dat je als particulier een zon-pv systeem terugverdient binnen de levensduur van dat systeem: “Als dat dertig jaar meegaat, hoeft dat niet binnen vijf jaar. Dat vraag je ook niet bij je cv-ketel en koelkast. Maar het moet wel redelijk zijn.”

Kamp moet nu helderheid geven
Elferink [Vereniging Eigen Huis] toonde zich wat minder zeker over wat de toekomst brengt: “Wij zijn er met z’n drieën misschien van overtuigd dat het niet zo’n vaart zal lopen, maar we kunnen ook niks garanderen. Daarom hebben we de minister onlangs in een brief gevraagd zich hierover nu eens uit te spreken. Andere belangenorganisaties deden dat ook. Zonde is dat particulieren nu minder zonnepanelen installeren dan dat op hun dak kan, omdat ze bang zijn meer risico’s te lopen met wat er boven de markt hangt. Zo gaat de groei eruit. Die donkere wolken moeten dus snel worden weggehaald.”
Van der Gaag [NVDE]: “De crux is dat het zo moet blijven dat je als consument weet dat je een dief bent van je eigen portemonnee als je geen zonnepanelen neemt. Dat gevoel moeten we in stand houden.” (…)’

Bronnen
Bouwend Nederland, 1 augustus 2016: Markt wil dat Kamp donkere wolken boven saldering zonnestroom weghaalt
BNR Bouwmeesters, uitzending 6 juli 2016 terugluisteren (lengte 23 min.)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.