Minister Kamp ontkent geheime afspraken over gaswinning

Minister Kamp ontkent geheime afspraken over gaswinning

18 mei 2016Minister Kamp heeft gisteren in de Tweede Kamer ontkend dat er geheime afspraken zouden zijn over de omvang van de gaswinning in Groningen.

Tijdens de beantwoording van mondelinge vragen gisteren in de Tweede Kamer vroeg het kamerlid Carla Dik-Faber  (ChristenUnie) om opheldering over geheime afspraken die Economische Zaken in 2005 met twee energiebedrijven gemaakt zou hebben over de gaswinning.

Uit het verslag van de Tweede Kamer
‘(…) Een hoge ambtenaar van Economische Zaken zou in 2005 geheime afspraken met Shell en Exxon hebben gemaakt over de omvang van de gaswinning in Groningen. Daardoor zou er meer gewonnen zijn dan het kabinet zelf wenselijk achtte. Volgens Dik hebben de energiebedrijven “een veel te grote vinger in de pap” bij de besluitvorming. Maar de minister wijst erop dat de maximale winning wettelijk is vastgelegd. Het ministerie heeft destijds inderdaad met de gasbedrijven “gefilosofeerd over de toekomst”, maar die hebben nooit verhinderd dat de winning omlaag ging als dat nodig was voor de veiligheid, aldus Kamp. (…)’

 

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Ook sprak hij tegen dat Shell en Exxon invloed hadden op de besluitvorming. Hij werd tijdens het vragenuurtje door Kamerleden aangesproken op een boek over de gaswinning dat afgelopen vrijdag werd gepubliceerd en waarin is te lezen dat topambtenaren van EZ in 2005 achter gesloten deuren afspraken maakten over de hoogte van de gasproductie. De Kamer en het Staatstoezicht op de Mijnen zouden daar bewust buiten zijn gehouden.
Maar volgens Kamp is de Kamer aanvankelijk wel degelijk geïnformeerd over het productieplafond. In 2010 is dat echter niet gebeurd. „Ik denk dat het voor de hand had gelegen als dat wel was gebeurd.”
De oppositie vond die uitleg niet voldoende en drong aan op nader onderzoek naar het ‘gasgebouw’. „Ik vind dit zeer ernstig”, aldus Carla Dik-Faber (ChristenUnie). (…)’

 

Bronnen
Tweede Kamer, 17 mei 2016: ChristenUnie: opheldering afspraken ministerie en energiebedrijven
Dagblad van het Noorden, 18 mei 2016: Kamp ontkent geheime afspraken over gas (via Blendle)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.