Minister Kamp trekt handen af van problemen kerncentrale Borssele

Minister Kamp trekt handen af van problemen kerncentrale Borssele

18 november 2016Nadat vanuit Zeeland het reddingsplan-Kamp rond de verlieslijdende kerncentrale Borssele als onhaalbaar werd afgewezen, liet minister Kamp gisteren weten zijn handen van het probleem af te trekken en dat Delta nu zelf maar op zoek moet naar een oplossing. Kamp zal er wel op toezien dat de nucleaire veiligheid niet in het geding komt.

Ingewikkeld reddingsplan-Kamp als onhaalbaar afgewezen

De kerncentrale Borssele is zwaar verlieslijdend door twee oorzaken: de lage stroomprijs en de plicht om veel geld te reserveren voor de latere ontmanteling van de centrale.
Sinds de privatisering is Delta is voor 70% eigenaar van Borssele. De andere eigenaar is Essent/RWE.
Delta heeft het geld niet om de verliezen op te vangen en moet daarvoor geld lenen. De kerncentrale verkopen is ook geen optie; Borssele mag niet aan een buitenlandse partij (als die al belangstelling zou hebben) verkocht worden. Delta vroeg het kabinet garant te staan voor de lening, omdat de rente anders erg hoog zou worden en om te voorkomen dat de gezonde bedrijfsonderdelen (netwerk en water). Minister Kamp weigerde dat.

Uit een bericht van de NRC
‘(…) In plaats daarvan bood de bewindsman de aandeelhouders – de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten – een tamelijk ingewikkelde oplossing. De eigenaren zouden de gezonde onderdelen van Delta moeten kopen en onderbrengen in een los nutsbedrijf. De opbrengst van die actie kan dan gebruikt worden om de verliezen van Borssele te dekken. Mochten de aandeelhouders hiervoor te weinig geld hebben, dan wil het kabinet garant staan voor de lening die ze bij de bank moeten afsluiten, schreef Kamp. In feite is Kamp dus alleen bereid garant te staan voor de gezonde onderdelen in het nutsbedrijf, niet voor de problematische kerncentrale in Borssele. (…)’
Daar komt nog bij dat Kamp als voorwaarde gesteld zou hebben dat Delta moet stoppen met het procederen tegen de staat wegens de verplichte splitsing (netwerkbedrijf en productiebedrijf).

De provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten hebben het ‘reddingsplan’ niet geaccepteerd; ze schreven het kabinet: ‘Uw aanvullende voorwaarden met betrekking tot een mogelijke staatsgarantie zijn dusdanig dat dit de financiële draagkracht van Zeeland te boven gaat.’ Ze willen de gezonde bedrijfsonderdelen niet verkopen om het gat van de kerncentrale te dichten.

Probleem niet los te zien van privatisering en splitsingswet

Het FD veronderstelt dat bij de afwijzing ook een ontwikkeling in het proces tegen de verplichte splitsing een rol heeft gespeeld.
Uit het bericht van het FD
‘(…) Mogelijk hebben de aandeelhouders besloten het voorstel van het kabinet af te wijzen, nadat een tussenvonnis van het Gerechtshof Amsterdam goed had uitgepakt van Delta. De energiemaatschappij procedeert al jaren tegen de gedwongen splitsing. En de opdeling zal voor de Zeeuwse energiemaatschappij ‘een onevenredig zware last betekenen’, omdat Delta dan blijft zitten met de verlieslatende kerncentrale in Borssele, zo oordeelde het Gerechtshof eerder deze maand. Daarmee lijkt er toch weer een kleine kans dat Delta de splitsing kan afwenden. Die uitspraak is nu de troefkaart voor de aandeelhouders. (…)’

Kamp wil alleen nog maar letten op de nucleaire veiligheid

Minister Kamp trekt er nu zijn handen vanaf, zonder dat hij aangeeft hoe hij de nucleaire veiligheid zal garanderen.
Uit het persbericht van de Rijksoverheid
‘(…) ‘Met hun keuze een andere afweging te maken zijn DELTA en haar aandeelhouders nu zelf aan zet. Om de nucleaire veiligheid te kunnen garanderen zal DELTA over moeten gaan tot de verkoop van de twee gezonde bedrijfsonderdelen. “Samen met de ministers  van  Financiën, van Infrastructuur en Milieu en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal ik de ontwikkelingen rondom DELTA blijven volgen. Daarbij zal de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) blijven toezien op de nucleaire veiligheid”, aldus minister Kamp. (…) Het kabinet had en heeft oog voor de moeilijke situatie waarin de aandeelhouders van DELTA zich bevinden en heeft hen daarbij tegemoet willen komen. (…)’

En nu?

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Volgens het kabinet moeten de provincie en gemeenten nu gezonde bedrijfsonderdelen gaan verkopen om de nucleaire veiligheid van Borssele te kunnen blijven betalen. De provincie Zeeland zegt dat het zo ver niet hoeft te komen. De Rijksoverheid moet de kerncentrale overnemen of beter meedenken met andere voorstellen van de provincie. Of de onderhandelingen ondanks dit meningsverschil verder gaan, is op dit moment niet duidelijk. (…)’

 

Bronnen
Rijksoverheid, 17 november 2016: Aandeelhouders DELTA zelf op zoek naar oplossing 
NRC, 18 november 2016: Kritiek op reddingsplan Delta (via Blendle)
FD, 17 november 2016: Kamp: Delta moet zelf oplossing vinden voor financiële situatie (Registratie)
NOS, 17 november 2016: Overheden ruziën om toekomst kerncentrale Borssele
Foto Borssele: FluxEnergie/© Paul Tolenaar; foto Kamp: Twitter

 

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.