Minister Kamp zou energiebedrijf Delta onder druk hebben gezet

Minister Kamp zou energiebedrijf Delta onder druk hebben gezet

26 oktober 2016‘Stop nou met die rechtszaak tegen het Rijk, dan help ik Delta met de verliesgevende kerncentrale.’ In soortgelijke bewoordingen zou minister Henk Kamp vorige week de top van Delta onder druk hebben gezet. Aldus meldt de PZC.

De Zeeuwse krant kreeg het bevestigd door ‘betrouwbare bronnen’.

Uit het artikel van de PZC
‘(…) Het zit Kamp al langer dwars dat Delta aan de ene kant het Rijk om hulp vraagt voor de kerncentrale en aan de andere kant zich juridisch blijft verzetten tegen gedwongen splitsing van het energiebedrijf. Die splitsing leidt er mede toe dat er een oplossing moet komen voor ‘Borssele’, omdat de nucleaire stroomfabriek zonder moeder Delta financieel niet op eigen benen kan staan.
Ook de aandeelhouders hebben Delta gesmeekt de juridische procedure tegen het Rijk te staken, omdat die de kansen op hulp uit Den Haag verkleint.

Delta had om een onderhoud met de minister gevraagd. In het gesprek kregen algemeen directeur Gerard Uytdewilligen en president-commissaris Cees Maas te horen dat het stoppen van de rechtszaak de weg effent voor een oplossing voor Borssele. Delta wil daar niet op reageren, de woordvoerder van Kamp evenmin.

Delta heeft er belang bij door te procederen. Zowel het Zeeuwse energiebedrijf als het grotere Eneco vecht de splitsing aan op grond van het Europese Verdrag van rechten de mens: je mag eigendom niet zo maar ontnemen. (…)’

Het is (nog) niet bekend of Delta de rechtszaak staakt.

Bronnen
PZC, 23 oktober 2016: Minister Kamp vraagt top Delta rechtszaak te staken
Zie ook
FluxEnergie, 24 oktober 2016: Geen financiële steun voor kerncentrale, wel garantie onder voorwaarden
Foto 1: Delta; foto 2: Rijksoverheid

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.