Ontwerp nationale programma radioactief afval

Schermafbeelding 2015-10-08 om 09.41.16 PM
Ministerie I&M
‘Ontwerp: Het nationale programma voor het beheer van radioactief afval en verbruikte splijtstoffen’
Achterliggende adviezen en rapporten
September 2015, 81 pagina’s

Samenvatting
De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) heeft voor de Minister van Infrastructuur en Milieu (IenM) het ontwerp nationale programma voor het beheer van radioactief afval en verbruikte splijtstoffen opgesteld (verder: ontwerp nationale programma radioactief afval).

In het ontwerp nationale programma radioactief afval is het beleid rond het beheer van radioactief afval en verbruikte splijtstoffen (hierna: radioactief afval) bij elkaar gezet en is de route naar eindberging geschetst. Ter ondersteuning van het ontwerp nationale programma radioactief afval zijn verschillende onderbouwende studies uitgevoerd. De verplichting tot het maken van het nationale programma radioactief afval vloeit voort uit de Europese richtlijn 2011/70/Euratom.

Radioactief afval en verbruikte splijtstoffen ontstaan bij verschillende toepassingen zoals de bereiding en het gebruik van medische isotopen, verschillende onderzoekstoepassingen, werkzaamheden in de gas- en olie-industrie en de opwekking van elektriciteit in een kerncentrale.

In Nederland wordt radioactief afval voor ten minste 100 jaar opgeslagen bij de Centrale Organisatie Voor radioactief Afval (COVRA) in Nieuwdorp, Zeeland. Na deze periode van bovengrondse opslag is geologische berging voorzien. Een keuze voor een locatie is de komende tientallen jaren niet aan de orde en komt dus ook niet in het ontwerp nationale programma radioactief afval terug.

Meer informatie
Staatscourant, 29 september 2015: Ontwerp nationale programma voor het beheer van radioactief afval en verbruikte splijtstoffen, Ministerie van Infrastructuur en Milieu – Kennisgeving Kernenergiewet
Provinciale Zeeuwse Courant, 30 september 2015: Kernafval ligt nog minstens 100 jaar bij Covra in Borssele
BNR, 30 september 2015: Nederlandse regering komt over 100 jaar met oplossing voor kernafval
Autoriteit NVS, 29 september 2015: Ontwerp nationale programma radioactief afval ter inzage

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.