Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat

Ministerie wil energieopwekking met zonnepanelen op stations verdubbelen

Op de Nederlandse treinstations worden de komende jaren meer zonnepanelen geplaatst. Volgend jaar al moet de hoeveelheid zonne-energie die er wordt opgewekt, zijn verdubbeld tot twee miljoen kilowattuur. Dat maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat vorige week bekend op de spoorvakbeurs RailTech Europe 2019 in Utrecht.

“We wekken nu al meer dan een miljoen kilowatt-uur op aan energie met zonnepanelen op stations. Tegen 2020 moeten dat er twee miljoen zijn,” aldus Van Veldhoven. Infrabeheerder ProRail wil tegen 2030 volledig energie-neutraal zijn en alle energie die het verbruikt zelf opwekken. Volgens de staatssecretaris zijn alle Nederlandse stations uitgerust met LED-verlichting. Verder benadrukt ze dat wind-energie ook belangrijk is voor de Nederlandse railsector. “Wind energie is nu al goed voor meer dan 18 miljard reizigerskilometers per jaar.”

Energie-neutraal station

ProRail startte in januari met de bouw van zijn eerste energie-neutrale station in Delft. Het project omvat onder meer de installatie van zonnepanelen op de daken. Het station moet volledig op zonne-energie gaan draaien. er is een investering mee gemoeid van 2,4 miljoen euro.

“We moeten onze treinen en spoornetwerk energie-efficient maken, of beter nog energie neutraal. En nu bouwen we in Delft het eerste energie-neutrale treinstation.”Op dit moment wordt de meeste zonne-energie opgewekt op het station van Eindhoven. Hier werden in december 2017 in totaal 1.900 zonnepanelen geïnstalleerd. Deze panelen kunnen jaarlijks 450 duizend kilowatt-uur opwekken. Dit volume is goed voor 60 procent van de totale energiebehoefte in het station van Eindhoven.

Onderwerpen:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.