Minnesma én Nijpels: ‘GroenLinks moet meeregeren’

Minnesma én Nijpels: ‘GroenLinks moet meeregeren’

22 maart 2017Marjan Minnesma (Urgenda) en Ed Nijpels (Energieakkoord) zaten gisteravond samen aan tafel bij Nieuwsuur. En ze waren het roerend eens: ‘GroenLinks moet meeregeren’.

Uit het bericht van de NOS over de uitzending
‘(…) 2016 was het warmste jaar ooit en deze trend lijkt ook in 2017 door te zetten. Een van de redenen waarom het komende kabinet zo snel mogelijk duidelijk moet maken hoe Nederland duurzamer gaat worden. En dus moet GroenLinks meedoen, vindt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, een organisatie die pleit voor meer duurzaamheid. “Ik vind dat GroenLinks niet aan de zijlijn moet gaan staan, maar moet meeregeren.” (…)
Oud-fractievoorzitter van de VVD Ed Nijpels, tegenwoordig voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord, [ziet] wel degelijk kansen. Sterker: Nijpels denkt dat GroenLinks prima in het kabinet past. ”Jesse Klaver zei tijdens de campagne: het gaat mij om de doelstellingen van Parijs. En het mooie is, je kunt Parijs, heeft ie letterlijk gezegd, op wel twintig manieren bereiken.’ Nou bij die twintig manieren moet er ook een zitten waarover je het eens kunt worden met CDA, VVD D66 en dus met GroenLinks.” (…)
Het kabinet moet wat [Marjan Minnesma] betreft op drie belangrijke fronten aan de gang: woningen energie-neutraal maken, overstappen naar elektrisch rijden en een veel minder vervuilende industrie. “De werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft ook gezegd, wij willen dat daar dingen gebeuren. Daar zou de VVD zich achter moeten scharen.”
Nijpels waarschuwde een nieuw kabinet ervoor geen uitzonderingen te maken, ook niet voor de autorijders. “Automobiliteit draagt bij aan de uitstoot van koolstofdioxide. Dus je zult iets moeten doen aan de automobiliteit. Dat kan door elektrisch rijden, of via de belasting. Je mag nooit de fout maken ‘we zonderen een sector uit’.”
Ook Marjan Minnesma ziet bij de VVD mogelijkheden om tegemoet te komen aan duurzaamheidswensen van GroenLinks. “Volgens vriend en vijand waren Winsemius en Nijpels de beste milieuministers ooit. Dus de VVD kan het wel.” (…)’

Interview met inleidende reportage Nieuwsuur (13′)

Bronnen
NOS, 21 maart 2017: Het klimaat eist aandacht: ‘GroenLinks moet meeregeren’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.