Magnum centrale Eemshaven, foto: Nuon

Mitsubishi Hitachi Power Systems stapt in Magnum-waterstofcentrale

foto: Nuon

Mitsubishi Hitachi Power Systems (MHPS) voegt zich bij StatOil, Nuon/Vattenfall en de GasUnie in hun streven een deel van de Magnum energiecentrale in Groningen om te bouwen tot een waterstofcentrale. Een van de drie 440 MW stoom- en gaseenheden moet daar in 2023 volledig omgezet zijn naar waterstof uit aardgas. 

MHPS zal gaan onderzoeken of de huidige gascentrales over kunnen schakelen op de verbranding van waterstof. De Magnumcentrale zou daarvoor heel geschikt zijn omdat die al ontworpen werd om gebruik te kunnen maken van verschillende brandstoffen. Vanaf 2030 moet het mogelijk zijn daarmee duurzaam geproduceerde ammoniak te maken, verwacht Nuon. Dat kan dan dienen om het waterstof in op te slaan.

Waterstof Groningen

Het waterstof zal in eerste instantie gewonnen worden uit het splitsen van StatOils Noorse aardgas. De CO2 die daarbij vrijkomt, moet opgeslagen worden in een leeg gasveld voor de Noorse kust (CSS). Op termijn moet de waterstofproductie volledig gaan draaien op energie uit wind en zon.

Sinds Groningen wordt opgeschrikt door aardbevingen zijn veel initiatieven ontstaan om de bestaande aardgasinfrastructuur te gebruiken voor de transitie van aardgas naar waterstof. De nadruk ligt daarbij op groene waterstof, die niet gewonnen wordt uit aardgas maar uit hernieuwbare bronnen als wind op zee. AkzoNobels Specialty Chemicals business en Gasunie New Energy zijn bijvoorbeeld bezig met een installatie voor 3 kiloton groene waterstof per jaar (30 miljoen m3). Dat zou kunnen met een 20 megawatt waterelektrolyse-unit, die momenteel de grootste in Europa zou zijn.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.