Mondiaal kennisinstituut voor klimaatadaptatie komt in Nederland

6 februari 2017Staatssecretaris Dijksma zet vandaag haar handtekening voor de oprichting van het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation, een internationaal kennisinstituut voor klimaatadaptatie. De thuisbasis wordt Nederland, aldus Trouw. 

Het kennisinstituut gaat kennis ontwikkelen over hoe landen en organisaties zich kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, aldus Trouw.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Dijksma zegt daarover: “Over de hele wereld worden mensen hard getroffen door de opwarming van de aarde. Het klimaatakkoord van Parijs laat zien dat aanpassing aan klimaatverandering even belangrijk is als het bedenken van oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. Als wij niet goed omgaan met klimaatverandering, dan zal het risico op natuurrampen, sociale en economische tegenslagen en politieke spanningen toenemen.” (…)
“Zelfs met het akkoord van Parijs is onze planeet op weg naar 3 graden opwarming”, zegt Ibrahim Thiaw, plaatsvervangend directeur van UN Environment. Deze milieuorganisatie van de Verenigde Naties is een van de belangrijkste deelnemers aan het topinstituut. Thiaw: “We moeten leren om te leven op een warmere planeet met extremer weer, onregelmatige regenval en een stijgende zeespiegel. Dit centrum is een welkome stap, maar andere landen moeten dit voorbeeld volgen en dringend investeren in klimaatadaptatie.” (…)’

Dijksma liet bij de ondertekening van de klimaatconferentie in Marrakesh eind vorig jaar (COP22) al weten dat Nederland met UN Environment werkte aan de oprichting van een dergelijk instituut.

Uit de toespraak van Dijksma
‘(…) The Netherlands will take up the challenge to accelerate climate adaptation actions. Together with UN Environment we are exploring the launch of a Global Centre of Excellence on Climate Adaptation in 2017, with a broad network of international partners. (…)’

Uit een persbericht van de Rijksoverheid
‘(…) Nederland, Japan en de Verenigde Naties (UN Environment) nemen het initiatief tot oprichting van een Global Centre of Excellence on Climate Adaptation in Nederland. Vandaag ondertekent het ministerie van Infrastructuur en Milieu hiertoe samen met wereldwijde projectpartners een opstartovereenkomst. Wereldwijd zijn er verhoogde risico’s op natuurrampen en andere problemen ten gevolge van klimaatverandering. Het mondiale topkenniscentrum gaat landen, organisaties en bedrijven met kennis en advies ondersteunen op het gebied van klimaataanpassing, zodat zij beter toegerust zijn om de gevolgen van klimaatverandering te dragen. (…)

Mondiaal kennisnetwerk
Het belangrijkste doel van het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCEA) is om ervoor te zorgen dat landen en organisaties zich beter kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het centrum zal een breed netwerk van internationale partners samenbrengen, waaronder leidende kennisinstituten, bedrijven, NGO’s, lokale en nationale overheden, internationale organisaties en de financiële sector.

Klimaataanpassing in de praktijk
Het historische Klimaatakkoord van Parijs heeft van aanpassing aan klimaatverandering wereldwijd een topprioriteit gemaakt. Het GCEA zal bijdragen aan de opbouw van een klimaatbestendige wereld. Het mondiale topkenniscentrum zal wereldwijd partijen steunen die moeite hebben om klimaatadaptatie daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Door de inbreng van kennis over projecten op het gebied van bijvoorbeeld infrastructuur en landbouw wordt elke nieuwe weg, constructie en akker een kans om veerkrachtiger te worden tegen klimaatverandering.

Deelnemers
Deelnemende partijen in de Global Centre of Excellence on Climate Adaptation zijn onder andere het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL); National Institute for Environmental Studies, Japan;UN Environment,  Marokko, Partnership on Sustainable Low Carbon Transport (SLoCaT), S&P Global, Delta Alliance, Stockholm Environment Institute, Acclimatise, Gemeente Rotterdam, Netherlands Water Partnership, MCII, World Resources Institute, Wageningen University and Research, UNEP DTU Partnership, SNV Netherlands Development Organisation. (…)’

Bronnen
Trouw, 6 februari 2017: Nieuw topinstituut leert omgaan met gevolgen klimaatverandering
Toespraak staatssecretaris Dijksma bij de UN Climate Change Conference ‘COP22’, 16 november 2017
Rijksoverheid, persbericht, 6 februari 2017: Startschot voor mondiaal topkenniscentrum voor klimaatadaptatie in Nederland

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.