Moorlag: ‘Groningen moet 12 miljard van de gasopbrengsten krijgen’

1 september 2016Oud-gedeputeerde William Moorlag wil voor de PvdA de Tweede Kamer in om te strijden tegen ‘het enorme onrecht dat Groningen wordt aangedaan bij de gaswinning’. Hij vindt dat Groningen recht heeft op 5 procent van de totale gasopbrengst: 12 tot 15 miljard euro. 

Moorlag, die er nooit een geheim van heeft gemaakt dat de Haagse politiek niets voor hem is, stelde zich toch kandidaat als Kamerlid voor de Partij van de Arbeid, aldus het Dagblad van het Noorden. Hij wil zorgen dat Groningen toch iets overhoudt aan de gaswinning en stelt zicht tot doel met terugwerkende kracht 5 procent van de 300 miljard aan opbrengsten naar de provincie te krijgen. Dat zou neerkomen op 12 tot 15 miljard, aldus Moorlag.

Moorlag in het bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) “Met een minister als Henk Kamp wordt dat moeilijk, maar in een nieuwe periode moet dat de inzet van de PvdA zijn. Duidelijk is dat je niets cadeau krijgt.” (…)’

Uit een eerder interview met de NRC
‘(…) “Het kan goddomme niet zo zijn dat, terwijl ons aardgas heel Nederland vijftig jaar heeft verwarmd en de schatkist vulde, Den Haag nu Groningen in de kou laat staan. Dat is een grof onrecht. Groningers zouden in hun huizen even veilig moeten zijn als de rest van Nederland.” (…)’

Het geld zou volgens Moorlag kunnen gaan naar toonaangevende kunst en architectuur – onder meer om toeristen naar het gebied te trekken – en een brug over de Eems.

Moorlag is niet de enige die, met lichte tegenzin, naar Den Haag wil om voor de Groningse belangen op te komen. Ook de fractievoorzitter van de SP in provinciale staten van Groningen, Sandra Beckerman, stelde zich kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen met als hoofddoel ‘Shell en de NAM uit het systeem te kunnen donderen’.

William Moorlag was gedeputeerde in Groningen, tot de PvdA in 2015 de helft van de zetels verloor in de Statenverkiezingen. Moorlag werkt nu bij Alescon Drenthe, een organisatie die voor zes Drentse gemeenten de wet Sociale Werkvoorziening uitvoert.

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 1 september 2016: Moorlag wil voor PvdA in Tweede Kamer (via Blendle)
Dagblad van het Noorden, 1 september 2016: ‘Strijden tegen onrecht dat Groningen wordt aangedaan’ (via Blendle)
NRC, 19 december 2015: Ik blijf hier. Ik neem het risico
FluxEnergie, 30 augustus 2016: Kamerlid worden ‘om Shell en NAM uit het systeem te donderen’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.