Morgen demonstreren CDA’ers en VVD’ers samen voor het klimaat

Morgen demonstreren CDA’ers en VVD’ers samen voor het klimaat

10 mei 2017Morgen is er op het Plein in Den Haag een kleine, maar opmerkelijke demonstratie: CDA’ers en VVD’ers demonstreren samen voor het klimaat, als een signaal aan de formatietafel. Het initiatief voor de demonstratie komt overigens van Greenpeace.

Joris Wijnhoven (Greenpeace): Groen rechts een beetje helpen…

Joris Wijnhoven van Greenpeace vertelt op Energiepodium over de organisatie en het doel van de CDA/VVD-demonstratie. (Donderdag 11 mei om 13.00 u op het Plein in Den Haag. Om 12.45 verzamelen op de Hofplaats, bij het Binnenhof.)
Uit de column op Energiepodium.nl
‘(…) Ik zal er niet omheen draaien, wij van Greenpeace zijn zelf initiatiefnemer van deze demo. Spontaan zal groen rechts niet op de barricade klimmen, dus bieden wij ze graag de helpende hand. Want het is belangrijk dat dit geluid niet alleen wordt vernomen uit de mond van bestuurders als Ed Nijpels of een gedeputeerde als Jan Jacob van Dijk, maar ook van gewone kiezers.
.
Online campagne
De actie sluit aan op een online campagne, waarbij we kiezers vragen om een boodschap over de noodzaak van stevig klimaatbeleid achter te laten voor de formerende partijen. Daarbij kunnen mensen ook aangeven wat ze gestemd hebben. Opvallend hebben al bijna 1.000 CDA- en VVD-kiezers een persoonlijk statement achtergelaten.

Signaal aan de formateurs
Dat is een belangrijk signaal aan de formateurs, want het creëert ruimte voor Buma en Rutte om D66 en GroenLinks tegemoet te komen, die in hun verkiezingsprogramma’s (in tegenstelling tot CDA en VVD) wel uitgewerkte plannen opnamen om klimaatverandering tegen te gaan. Hoe meer mensen uit rechtse kringen aangeven dat het echt te armoedig is om klimaatbeleid links te laten liggen, hoe beter.
“Ik kies er nu voor een rol te spelen achter de schermen”, hoorde ik veel terug.

Rondgang langs partijleden van CDA en VVD
Voor de organisatie van de actie op 11 mei maakte ik een rondgang langs zeker vijftig meer en minder bekende partijleden van CDA- en VVD-huize, waarvan ik vermoedde dat ze het milieu een warm hart toedragen. Het beeld dat ik kreeg was zo klaar als een klontje: bijval alom voor de boodschap van deze actie. Wethouders, gedeputeerden, oud-Kamerleden, raadsleden, bestuurders van de gelieerde jongerenorganisaties en beroepsbestuurders toonden zich vrijwel zonder uitzondering enthousiast. Dat slechts een enkeling uit het actieve partijkader ervoor voelt ook voor het oog der natie aan een heuse demonstratie mee te doen, maakt eigenlijk niet zoveel uit: dat is wellicht meer iets voor ‘gewone’ kiezers.

Afspraken Parijs nakomen
“Ik kies er nu voor een rol te spelen achter de schermen”, hoorde ik veel terug. Dat belooft nog wat! Want als ook maar de helft van de mensen waarmee ik contact had zich daadwerkelijk wendt tot de onderhandelaars of de kringen daarom heen, dan krijgen die het nog druk. Heel belangrijk, want het zal zeker helpen als Buma en Rutte niet alleen van Klaver, Pechtold en Klaas Knot horen dat er nog heel wat nodig is om Nederland aan de afspraken van Parijs te laten voldoen, maar ook van hun eigen mensen. Dat daarbij alle wegen worden bewandeld, maakt die boodschap alleen maar sterker. In de vorm van een manifest van het CDJA en de JOVD met de andere jongerenorganisaties; bij monde van Ed Nijpels en andere coryfeeën op tv en in de krant; middels een gezamenlijke paragraaf voor het regeerakkoord met de duurzaamheidsnetwerken van VVD, CDA en andere politieke partijen. En dus ook via gewone kiezers, via een online petitie én in levende lijve tijdens een demonstratie in Den Haag. (…)’

.

Bronnen
Energiepodium, 9 mei 2017: Groene christendemocraten en liberalen van Nederland: verenigt u!
Greenpeace-petitie ‘Het klimaat raakt ons allemaal’: ‘Ik wil stevige klimaatafspraken in het regeerakkoord!’
Foto’s: CDA en VVD (uit verkiezingscampagnes)

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.