Morgen ‘Offshore Experience’ open – tentoonstelling over energiewinning op zee

Morgen ‘Offshore Experience’ open – tentoonstelling over energiewinning op zee

16 december 2016Morgen gaat in het Maritiem Museum Rotterdam de tentoonstelling ‘Offshore Experience’ open. De tentoonstelling zal 7 jaar lang te zien zijn (en elk jaar worden geüpdatet). ‘Offshore Experience’ richt zich vooral op jonghe bezoekers en heeft speciale faciliteiten voor het onderwijs.

Vandaag geeft Marjan van Loon, CEO Shell Nederland, het officiële startsein.
Uit een persbericht van het Maritiem Museum
‘(…)De Offshore Experience is de eerste tentoonstelling in Nederland over de offshore-industrie. Hollands glorie van onze tijd, maar tegelijk onbekend en soms onbemind bij het grote publiek. Het Maritiem Museum brengt hier in samenwerking met meer dan 50 toonaangevende bedrijven uit de offshore en maritieme sector voorgoed verandering in én inspireert kinderen vanaf 8 jaar voor een toekomst in techniek.

Bezoekers wanen zich op zee en 3 km onder water
In de Offshore Experience gaan jonge en volwassen bezoekers op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Met een veiligheidshesje aan en een helm op het hoofd wanen ze zich aan boord van een offshore platform midden op zee. Een 360 graden filmprojectie prikkelt de zintuigen. Schepen varen af en aan en helikopters landen. Speciaal voor de tentoonstelling gebouwde modellen van de nieuwste en meest geavanceerde offshore schepen laten bezoekers zien waar ze toe in staat zijn. Offshore werknemers geven een kijkje in hun leven op zee en door simulatiespellen ervaren bezoekers zélf hoe boormeesters, windturbinespecialisten en helikopterpiloten hun spectaculaire werk op volle zee weten te klaren. Een lift brengt bezoekers naar een mysterieuze onderwaterwereld. Van net onder het zeeoppervlak tot 3 km diep. Het avontuur eindigt in de toekomst. De vraag voor de toekomst is niet of we nog dieper kunnen boren of onder nog moeilijkere omstandigheden, want dat kan. Maar hoe kan het duurzamer? Bezoekers stemmen op het beste duurzame idee voor energiewinning op zee. Komt dat van een professionele offshore ingenieur of van een 8-jarige basisschoolleerling? De Offshore Experience is een ontwerp van Kossmann.DeJong, een internationale ontwerpstudio voor tentoonstellingsontwerpen en interieurarchitectuur.

Meer dan vijftig partners
Naast het ontwikkelen van de tentoonstelling rekt het museum de grenzen op van de Nederlandse maritieme erfgoedcollectie door offshore toe te voegen aan zijn verzamelbeleid. Het doet uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de offshore sector in samenwerking met de Erasmus Universiteit en zet een innovatieve koers uit op het gebied van techniekeducatie en projectfinanciering. Meer dan vijftig toonaangevende bedrijven uit de offshore sector en vele fondsen financieren 2/3 van het project en dragen bovendien bij in de vorm van kennis en collectie.
Erwin Kooij, CEO Peterson Offshore Group: “We zijn trots op onze sector en dat mogen we het publiek wel eens laten zien.”
Jan Pieter Klaver, CEO Heerema Marine Contractors: “De Offshore Experience is een unieke kans om jonge mensen op een uitdagende manier te enthousiasmeren voor techniek.”

Uitdagend leslokaal
De Offshore Experience is tevens te programmeren als onderwijslocatie voor basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs en studenten van het Scheepvaart en Transport College. Daarmee vormt de tentoonstelling de basis van een nieuw op te zetten techniek-educatieprogramma in het museum dat aansluit op het Nationaal Techniekpact 2020. Overheid en sociale partners markeren met dit pact een langjarige aanpak om te zorgen voor meer technisch geschoolde vakmensen.

Kerstvakantie waar je energie van krijgt
De kerstvakantie in het Maritiem Museum staat in het teken van de Offshore Experience en de zoektocht naar energie. Bezoekers verlichten de dansvloer met de energie die hun dans-moves opwekken, versturen een kerstgroet naar een werknemer offshore en luisteren naar muziek van Mr Funkel. Kinderen experimenteren met energie onder leiding van de gekke wetenschapper van Mad Science, bouwen een systeem van pijpleidingen door het museum en ontwerpen hun eigen windmolen. En wie heeft genoeg energie om de kerstverlichting aan te fietsen? Meer informatie over data en tijden is te vinden op de website. (…)’

Bronnen
Maritiem Museum, 8 december 2016: President-directeur Shell Nederland opent Offshore Experience
Website Maritiem Museum
Foto’s: Maritiem Museum

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.