Morgen weer ‘Duurzame Dinsdag’

31 augustus 2015 – Op dinsdag 1 september wordt voor de 17e  keer Duurzame Dinsdag gehouden. Dit jaar neemt staatssecretaris Wilma Mansveld (Ministerie van Infrastructuur en Milieu), als vertegenwoordiger van het kabinet de Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst. 

DUURZAMEDINSDAG03605_webIn de koffer zitten meer dan 250 duurzame ideeën uit de samenleving. De jury van Duurzame Dinsdag reikt prijzen uit voor de meest innovatieve voorstellen ter bevordering van een duurzaam Nederland.

‘Duurzaam lintje’
Daarnaast worden er ook dit jaar een aantal personen, die zich bijzonder inspannen voor een duurzame samenleving, onderscheiden met een Duurzaam Lintje. Het Duurzaam Lintje is de enige nationale erkenning op het gebied van duurzaamheid.
Dit jaar gaat een Duurzaam Lintje naar:

  • Paul Polman, CEO van Unilever, ontvangt morgen uit handen van juryvoorzitter Maurits Groen een Duurzaam Lintje voor zijn jarenlange inzet op het gebied van duurzaamheid. Onder Polmans leiding introduceerde Unilever het Unilever Sustainable Living Plan, dat beoogt de omvang van het bedrijf te verdubbelen, de milieuvoetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd haar positieve maatschappelijke impact te vergroten. 
  • Roger Cox wordt onderscheiden voor zijn bijdrage als oprichter en bestuurder van de Planet Prosperity Foundation, een stichting die het verduurzamen van onze economie nastreeft en de overheid en de markt daarbij faciliteert. Zijn onderscheiding verdient Cox met name als auteur van het boek ‘Revolutie met recht’, waarmee hij de basis legde voor  het (gewonnen) ‘klimaatproces’ van Urgenda tegen de Staat, waarin hij als advocaat een belangrijke rol speelde.
  • Bernice Notenboom neemt het Duurzame Lintje in ontvangst namens alle poolreizigers en -onderzoekers die op eigen risico het gebied bestuderen en de wereld informeren over de gevolgen van klimaatverandering, van wie recent in het poolgebied Marc Cornelissen en Philip de Roo zijn omgekomen. De jury roemt Bernice ook om haar meervoudige uitgezonden serie ‘Klimaatjagers’.

‘Duurzame Troonrede’
De traditie van de ‘Duurzame Troonrede’ op Duurzame Dinsdag wordt voortgezet door Bas Eickhout. Als huidige nummer 1 van de Trouw Duurzame Top 100 zal hij zijn visie geven over duurzaamheid en aangeven wat hij denkt dat nodig is om samen een duurzamer Nederland te realiseren. Hij ziet de klimaatverandering als één van de grootste problemen waar we mondiaal nu al veel schade van ondervinden. Het feit dat onlangs het proces van Urgenda tegen de staat gewonnen is, is een extra stimulans om aan te dringen meer maatregelen te treffen.

‘Kansrijke ideeën’ op het terrein van energie
Afval verdringt kolen (084-2015) Lars Jennissen – Nieuw Bergen
N+P Group werkt afval op tot Subcoal pellets, cilindervormige staafjes, die elektriciteitscentrales en cement- en kalkinstallaties als alternatief voor kolen inzetten.
Energiebesparing met HRnano water (087-2015) Martin van Domburg – Elburg
Met HRnano water in gesloten cv opstellingen bij zowel particulier als instellingen, bedrijven word er rechtstreeks 15- 20% bespaart op de verwarmingskosten per verwarmingseenheid, een rechtstreekse reductie van 15- 20% van het gasverbruik (- of andere warmtebron).

Bronnen
Website Duurzame Dinsdag
Alle voor 2015 ingediende ideeën 
Zie ook
FluxEnergie, 31 augustus 2015: Niet-genomineerde duurzame energie-ideeën

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.