‘Van een motie alleen gaan we nog niet emissieloos autorijden in 2025’

1 april 2016In een hoofdredactioneel commentaar zet het dagblad Trouw kanttekeningen bij de motie die de Tweede Kamer deze week aannam: een motie die stelt dat Nederland er naar moet streven in 2015 alleen nog nieuwe auto’s toe te staan die volledig emissieloos zijn.

‘Er is niks mis met wat extra ambitie waar het de aanpak van de walmende uitlaat betreft. Zo zien we politici graag.’ Maar dan vervolgt het commentaar van Trouw met een stevige ‘maar’:
‘(…) De aangenomen motie roept ook veel vragen op, zeker nu elektrische auto’s nog zo duur zijn. Automobiliteit moet geen elitezaak worden en subsidies aan de autoindustrie zijn achterhaald. Hoe dus na 2025 om te gaan met de dan nog rijdende benzine- en dieselauto’s? Er moeten verder veel laadpalen komen, tankstations moeten worden omgebouwd. En, de grootste uitdaging, er moet veel meer groene stroom worden opgewekt. Want alleen groene stroom maakt elektrisch rijden beter voor het milieu. Nu is Nederland nog Europa’s hekkensluiter met de overgang naar duurzame energiebronnen.
Daarnaast moet ook de productie van vooral de auto-accu’s op de schop. De winning van de daarvoor benodigde grondstoffen is nu nog erg milieuvervuilend en energieverslindend, blijkt uit onderzoek. De productie van elektrische auto’s zorgt daardoor voor veel meer CO-uitstoot dan die van ‘gewone’ auto’s. Maar dat nadeel verdampt zodra de elektrische auto de showroom uitrijdt – met groene stroom in de accu’s uiteraard. (…)’

Bronnen
Trouw, 1 april 2016: Van een motie alleen gaan we nog niet emissieloos autorijden in 2025 (via Blendle)
Zie ook:
FluxEnergie, 30 maart 2016: Tweede Kamer: over tien jaar alle nieuwe auto’s emissieloos

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.