Condensdrogen van uien (foto: Engie Refrigeration)

MSP droogt uien met restwarmte

Binnenkort start familiebedrijf MSP Onions in Nieuwdorp met de bouw van een nieuw, volledig geautomatiseerd droog- en verpakkingsstation voor uien. MSP zal er gebruik maken van condensdrogen, een techniek ontwikkeld door Engie Refrigeration.

Deze koelmethode gebruikt de restwarmte uit het droogproces zelf. Ze maakt het mogelijk buitenlucht-onafhankelijk te drogen, zodat er geen gaskachels meer nodig zijn. In vergelijking met traditioneel drogen verlaagt MSP hiermee zijn energieverbruik met 80%.

“Het besturingssysteem dat we ontwikkelden kan je zowel ter plaatse als op afstand bedienen, via pc of smartphone,” zegt Marcel Bennink, projectleider bij Engie Refrigeration. “Daarmee kan MSP altijd het gunstigste bewaarklimaat voor de uien creëren. Dankzij het gebruik van een natuurlijk koudemiddel is de condensdrooginstallatie ook bijzonder duurzaam.” Condensdrogen verloopt bovendien bijzonder snel.

Voorbeeldfunctie

Een deel van de magazijnruimte van MSP is ingericht om groene – dus vroeg geoogste – uien te kunnen drogen. “Om deze uien snel te kunnen afzetten op de markt is de snelheid van het droogproces erg belangrijk voor MSP,” aldus Bennink. Volgens hem zal het niet lang duren voor andere bedrijven dit voorbeeld volgen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.