foto: Rene van der Kloet / Deme

Multifunctioneel schip Living Stone verdubbelt productiesnelheid kabelinstallaties

Kabellegschip Living Stone.

Marine en offshore engineeringspecialist Tideway (Breda), een dochter van de internationaal actieve Vlaamse bagger-, milieu- en waterbouwgroep Deme, heeft het multifunctionele schip Living Stone in de vaart gebracht. Het schip gaat deze maand aan de slag in het Britse offshore windpark Hornsea Project One.

Met een kabelcapaciteit van meer dan 10.000 ton, een geavanceerd kabellegsysteem, dual fuel-motoren en een DP3-systeem (Dynamic Positioning 3, houdt een schip automatisch op koers of op een bepaalde positie) is de Living Stone, gebouwd op de Nederlandse Reimerswaal-scheepwerf, vandaag het snelste en efficiëntste kabellegschip ter wereld.

De Living Stone versterkt de vloot multifunctionele en valpijpschepen van Tideway die actief zijn in de wereldwijde offshore-energiemarkt. De Living Stone beschikt over de recentste innovaties en is uitermate flexibel. Dit schip voor kabelinstallaties kan ook rotsen plaatsen met een verticaal valpijpsysteem dat diepten van 1.000 meter kan bereiken.

Benedendeks zijn twee kabelcarrousels met elk een capaciteit van 5.000 ton geïnstalleerd. Samen kunnen de carrousels meer dan 200 km kabel vervoeren en installeren in één enkele trip. Daarnaast kan de Living Stone worden uitgerust met een derde bovendekse carrousel met een bijkomende laadcapaciteit van 2.000 ton en een kraan van 600 ton.

De ingenieurs van Tideway hebben het geavanceerd kabellegsysteem aan boord van de Living Stone zelf ontworpen. Door het gebruik van twee kabelbanen –één om de kabel te leggen en één waarop de volgende kabel tegelijk kan worden voorbereid en waarop het kabelbeschermingssysteem (CPS) wordt geïnstalleerd– kunnen de kabels veel sneller worden voorbereid, is de handmatige behandeling beperkt en daalt het risico op beschadiging van de kabel. Het systeem verhoogt ook de inzetbaarheid van het schip en verbetert de productiesnelheid.

Met zijn dual-fuel-motoren (lng en diesel) heeft de Living Stone een kleine ecologische kielafdruk. Het heeft een Green Passport en Clean Design Notation. Die worden toegekend aan eigenaars en reders die ervoor kiezen om hun schepen op een duurzame manier te ontwerpen en inzetten. Deme ontwerpt al zijn nieuwe schepen met deze insteek.

Hornsea

Hornsea Project One, op 120 km voor de kust van Yorkshire, is met een capaciteit van 1,2 GW is het grootste offshore windpark ter wereld. Tideway zal onder meer exportkabels van drie verschillende offshore substations naar de wal en twee interlinkkabels installeren. Tideway staat ook in voor het verwijderen van rotsblokken, de pre-trenching en het trekken van kabels naar de substations, de installatie van kruisingen en het ondergraven van de kabels.

Modular Offshore Grid

Na de kabellegwerken voor Hornsea Project One zal de Living Stone onmiddellijk verder werken aan de kabelinstallatie voor de Belgische kust voor het Modular Offshore Grid (MOG)-project van de Belgische transmissienetbeheerder Elia. MOG is een offshore elektriciteitshub voor vier windparken om de geproduceerde energie zo efficiënt mogelijk aan land te brengen. Het is het eerste project van dit type in België. De eerder gebouwde Belgische windparken in de Noordzee brengen hun geproduceerde stroom elk via een eigen kabel aan land. De hub schept mogelijkheden voor de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie in de Noordzee.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.