Foto: Eneco

Na Shell heeft ook Rabobank interesse in overname Eneco

Foto: Eneco

Wie gaat er aan de haal met Eneco? Nadat eerder Shell al aangaf serieuze interesse te hebben in het energiebedrijf, meldt nu ook Rabobank zich aan het front. De bank vindt dat de overname goed past bij de groene ambities van de Rabobank. Het slaat de handen ineen met de Amerikaanse investeerder KKR.

Het energiebedrijf kondigde eind vorig jaar aan dat het op de markt wordt gebracht via een gecontroleerde veiling. Eneco behoort tot de grootste energiemaatschappijen van Nederland. Aandeelhouders zijn 53 gemeenten, waaronder Rotterdam, Dordrecht en Den Haag. Eneco is halverwege de jaren negentig ontstaan uit een fusie van de nutsbedrijven.

Shell wil samen met pensioenfonds PGGM een gooi doen naar Eneco. Reuters meldde onlangs dat de Franse gas- en energiereus Total zich terugtrekt en geen bod gaat doen. Ook het Italiaanse energiebedrijf Enel, dat optrok met pensioenbelegger APG, zou de strijd hebben gestaakt. APG zou nu op zoek zijn naar een nieuwe partner. Naast het Shell-consortium zijn ook infrastructuurfonds Macquarie en het Japanse Mitsubishi nog in de race. Verder wordt ook het Franse nutsbedrijf voor kernenergie EDF genoemd als kandidaat.

Aan Eneco hangt volgens deskundigen een prijskaartje van zo’n 3 miljard euro. Deze maand worden volgens het bedrijf alle niet-bindende biedingen beoordeeld, waarna de volgende fase in het verkoopproces wordt ingezet.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

1 reactie op “Na Shell heeft ook Rabobank interesse in overname Eneco”

Pat Rick|19.07.19|11:22

Het is vreemd als Rabobank een energiemaatschappij zou gaan bestieren, en het lijkt vooral marketing gedreven. Want hun taak is om financiering te verzorgen (mogelijk kunnen ze windpark-projecten helpen financieren) en risico’s managen. Dat laatste mag wel verbeteren, aangezien ze een boete hebben gekregen voor de falende controle op witwassen. Als ze eerst hun core-business op orde hebben, kunnen ze mogelijk diversificeren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.