Foto: Eneco

‘Na Shell ook Total geïnteresseerd in overname van Eneco’

Foto: Eneco

Nadat eerder Shell al liet weten geïnteresseerd te zijn in Eneco, lijkt nu ook Total van plan om een bod uit te brengen op het Nederlandse energiebedrijf. Volgens persbureau Bloomberg wil het Franse olieconcern deelnemen aan de veiling.

Shell liet half januari al weten dat het belangstelling heeft in een overname van Eneco. Het Nederlands-Britse bedrijf onderzoekt de mogelijkheden om dit samen met pensioenuitvoerder PGGM te doen. Beide partijen geven aan onder de indruk te zijn van de investeringen in duurzaamheid en hernieuwbare energie die Eneco heeft gedaan.

Eneco maakte afgelopen december bekend dat het op de markt wordt gebracht via een gecontroleerde veiling, onder voorbehoud van goedkeuring door haar aandeelhouders. Eneco behoort tot de grootste energiemaatschappijen van Nederland. Aandeelhouders zijn enkele tientallen gemeenten, waaronder Rotterdam, Dordrecht en Den Haag. Eneco is halverwege de jaren negentig ontstaan uit een fusie van de nutsbedrijven.

Weerstand

Milieubeweging Den Haag Fossielvrij vindt het geen goed idee dat Eneco in handen komt van Shell. De organisatie wil het olieconcern zelfs uitsluiten als koper. Volgens de milieubeweging wil Shell met de aankoop van Eneco de kritiek op de fossiele koers smoren en een afzetmarkt voor fossiele warmte uit haar raffinaderijen in Pernis veilig stellen.

Volgens Maarten Wetselaar, Integrated Gas & New Energies Director bij Shell, biedt de overname van Eneco kansen in de volledige energieketen. “Van de productie van hernieuwbare energie tot trading en de levering ervan thuis, onderweg en op werk.” De activiteiten van Eneco passen volgens Wetselaar goed bij de New Energies-activiteiten van Shell. “En bij onze ambities om steeds weer nieuwe manieren te vinden om emissies te reduceren en meer en schonere energie te leveren. Het consortium richt zich op het uitbreiden en ontwikkelen van bedrijfsmodellen die zowel maatschappelijke als commerciële waarde creëren.”

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.