pv-panelen weer populair in Vlaanderen (foto kabinet Tommelein)

Na vijf jaar weer meer dan 40.000 nieuwe pv-installaties in Vlaanderen

Vorig jaar kwamen er in Vlaanderen 41.296 nieuwe installaties voor zonne-energie bij. Dit komt neer op de sterkste stijging sinds 2012.

De Vlaamse markt van pv-panelen kreeg in 2012 een stevige knauw toen de Vlaamse overheid de financiële ondersteuning van stroomproductie uit nieuwe installaties zo goed als stopzette. Terwijl er van 2009 tot en met 2012 jaarlijks tienduizenden PV-installaties bijkwamen, viel dat aantal in 2013 terug tot 4.632. “Toen bleek dat zonnepanelen te lang te hoge subsidies hadden gekregen, vielen de positieve perceptie en het draagvlak bij het grote publiek weg,” legt Vlaams minister van energie Bart Tommelein (VLD) uit.

Slachtoffer van eigen succes

Eigenlijk was het systeem het slachtoffer van zijn eigen succes. Er was zoveel gebruik van gemaakt dat de financiële situatie onevenwichtig werd. De Vlaamse overheid had de uitbetaling van de subsidies immers overgelaten aan de distributienetbeheerders. Die moeten hun inkomsten uit de netvergoeding halen, die toen nog was gebaseerd op het netto verbruik. Aangezien het netto verbruik van heel wat eigenaren van zonnepanelen nul kWh of minder bedraagt, werden de kosten almaar meer afgewenteld op consumenten zonder pv-installaties.

De bezitters van oude pv-installaties krijgen nog altijd gedurende een aantal jaren een financiële vergoeding –de Vlaamse regering is hieraan juridisch gebonden–, maar de inflatie knabbelt daar elk jaar wat van weg. Bovendien betalen pv-eigenaren, ongeacht hun netto verbruik, nu ook een fors prosumententarief, omdat ze op donkere dagen stroom van het net afnemen. Voor de overschotten die ze op zonnige dagen in het net injecteren krijgen ze niets.

Goedkoper en rendabeler

Intussen zijn zonnepanelen wel veel goedkoper en rendabeler geworden. “Vandaag ligt hun prijs ongeveer 80% lager dan tien jaar geleden,” zegt Tommelein. Daarbij laat hij wel in het midden dat de werkuren van de installateurs en randmateriaal, zoals ballasten op platte daken, helemaal niet in prijs daalden. Maar dit lijkt de consumenten niet af te schrikken. “In 2016 zagen we een verdubbeling tegenover het jaar ervoor. Het aantal installaties steeg toen van 13.578 naar 26.832. In 2017 kwamen er 41.296 zonnepaneleninstallaties bij. In totaal liggen er in Vlaanderen nu 323.375 installaties.”

Tommelein heeft intussen wel een nieuwe steunmaatregel uitgewerkt, voor installaties van meer dan 10 kilowatt. Die gaat begin april van start. Hij focust vooral op projecten met burgerparticipatie.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.