NAM bekritiseert gasbesluit van minister Kamp

NAM bekritiseert gasbesluit van minister Kamp

15 augustus 2016De NAM bekritiseert het concept-gasbesluit van minister Kamp. Het bedrijf vindt dat het onduidelijk is hoeveel gas er meer gewonnen mag worden bij een koude winter. De NAM vindt de aanname van minister Kamp dat het winnen van 24 miljard kuub doorgaans genoeg zal zijn nogal ‘optimistisch’.

In het concept-gasbesluit van minister Kamp staat dat er maximaal 24 miljard kuub gas per jaar gewonnen mag worden en dat alleen bij koude of een haperende gasimport meer gewonnen mag worden; tot een maximum van 31,5 miljard kuub.

RTV Noord bericht over de reactie van de NAM op het gasbesluit:
‘(…) De NAM heeft voor het eerst een eigen zienswijze ingediend op het gasbesluit van minister Kamp. Het bedrijf wil onder meer weten wanneer er meer gas gewonnen mag worden dan de voorgestelde hoeveelheid van 24 miljard kuub en hoeveel dat dan mag zijn. (…)

‘Onduidelijkheden’
In de zienswijze merkt de NAM op ‘dat het productieniveau weliswaar wordt beperkt tot 24 miljard kubieke meter per gasjaar, doch tegelijkertijd in het ontwerpbesluit is voorzien dat in geval van kou of technische problemen, NAM méér kan produceren dan dat niveau van 24 miljard.’
De NAM verzoekt Kamp te verduidelijken dat zulke afwijkingen dus aanvaardbaar zijn. (…)
Volgens de NAM is het een optimistische aanname dat 24 miljard kuub in de helft van de jaren genoeg zal zijn. Dan moet volgens het bedrijf verder alles mee zitten. Voor de andere jaren moet het bedrijf zogeheten ‘graaddagen’ tellen die aangeven hoelang het hoe koud is geweest.

‘Onmogelijke opdracht’
De NAM vindt het onmogeljik om het aantal extra kuubs daarop te baseren, omdat pas achteraf is vast te stellen hoeveel graaddagen er zijn geweest. Dan is het gas al gewonnen. Daarom wil het bedrijf een betere systematiek op basis waarvan het kan beslissen hoeveel gas het op een bepaald moment wint. (…)’

‘Bedrijfsbelang genegeerd’
De NAM constateert in haar reactie op het concept-gasbesluit dat er nogal wat aanwijzingen aan de NAM worden gegeven rond de gaswinning, soms zelfs tegenstrijdige.
De NAM: ‘(…) Deze verplichtingen vormen, zeker bij elkaar opgeteld, een zeer sterke beperking van de bedrijfsvoering van NAM als operator van het Groningen Gasveld. Het operationele bedrijfsbelang van NAM lijkt hier geen onderdeel te zijn geweest van de afwegingen van de Minister. (…) NAM verzoekt de Minister te bevestigen dat zij als operator van het Groningen gasveld zelf de prioritering vast dient te stellen van de diverse verplichtingen zoals hierboven omschreven. Dit zal, waar dit aansluit bij de wederzijdse verantwoordelijkheden, gebeuren in samenspraak met GTS en GasTerra. (…)’

 

Bronnen
RTV Noord, 12 augustus 2016: NAM levert voor het eerst kritiek op gasbesluit
NAM, 12 augustus 2016: NAM dient zienswijze ontwerpbesluit gaswinning Groningen in
NAM, rapport: Zienswijze Nederlandse Aardolie Maatschappij BV (pdf, 17 pag.)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.