NAM: code rood en oranje ook acceptabel

gaswinning slochteren,locatie eemskanaal,

Om de aan de veiligheidscode groen te voldoen, moet de gaswinning in Groningen misschien wel worden gehalveerd, schrijft NAM in een brief aan het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De aardoliemaatschappij bestrijdt echter dat dat nodig is. Om leveringszekerheid te kunnen bieden, vindt NAM het acceptabel als gaswinning soms leidt tot code rood of oranje. 

Eerder maakten de betrokken partijen een Meet- en Regelprotocol, waarmee de veiligheid in Groningen weergegeven wordt in code groen, oranje of rood. De codering is afhankelijk van de aardbevingsdichtheid. Na de recente beving bij Zeerijp was die 0,38 per vierkante kilometer per jaar. Om niveau groen te bereiken moet die dalen naar maximaal 0,25 per vierkante kilometer per jaar. Om dat te bereiken, moet de gaswinning met dertig tot vijftig procent gereduceerd worden, denkt NAM.

Leveringszekerheid

Na de aardbeving in Zeerijp stelde het SodM aan dat code rood was bereikt, en er stappen genomen moesten worden om de veiligheid van de Groningers te garanderen. NAM opperde zes locaties te sluiten en de gaswinning te verminderen, maar bleef volgens de toezichthouder te vaag. Daarom hoopt het SodM minister Wiebes (EZ) binnen twee weken een concreet advies te kunnen geven waarin staat aangeven met hoeveel, waar en hoe de gasproductie moet worden verminderd.

De NAM is het niet eens is met het door het SodM gewenste veiligheidsniveau: groen. Dat vergt een gaswinningreductie die het onmogelijk maakt om leveringszekerheid te bieden, denkt de aardoliemaatschappij.  De toezichthouder zegt daar in haar aanstaande advies geen rekening mee te houden, maar zich alleen te baseren op veiligheidsoverwegingen. ‘Het is aan de minister om zo nodig een afweging te maken tussen veiligheid en leveringszekerheid.’

Concrete risico’s

De analyse die de NAM daags op de aardbeving bij Zeerijp gaf, benadrukt dat vooral de veiligheidsbeleving van de Groningers in het spel was, maar volgens SodM kun je niet stellen dat er verder geen concrete veiligheidsrisico’s zijn.

NAM schrijft dat er diverse redenen zijn ”om te accepteren om regelmatig te verblijven op het gele niveau of zelfs af en toe op het rode niveau”. De aardoliemaatschappij vindt het onbegrijpelijk dat de SodM waakzaamheidsniveau groen aan lijkt te houden als nieuwe veiligheidsnorm, stelt directeur Gerald Schotman in de brief. ”Er is daardoor ook grote onduidelijkheid ontstaan aan welke eisen NAM dient te voldoen op het gebied van de veiligheid. Dat is voor NAM onacceptabel.”

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.