NAM: ‘Kamp vergist zich rond oliewinning Schoonebeek’

NAM: ‘Kamp vergist zich rond oliewinning Schoonebeek’

9 augustus 2016Volgens de NAM vergist minister Kamp zich als hij zegt dat de oliewinning in Schoonebeek ook stil blijft liggen als de afvoerwaterbuis naar Twente is goedgekeurd.

Als het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de afvalwaterbuis van Schoonebeek naar Twente heeft goedgekeurd kan de oliewinning in Schoonebeek hervat worden. Dat is althans de mening van de NAM.
De afvalwaterbuis lekt en daarom is de winning stilgelegd. De NAM heeft nu een nieuwe buis binnen de bestaande buis gelegd en het SodM moet nu gaan beoordelen of de buis u in orde is.
De CDA-fractie in de Tweede Kamer herinnerde minister Kamp aan zijn woorden op 2 maart j.l.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) In een debat op 2 maart vroeg Agnes Mulder (CDA) of Henk Kamp kon toezeggen dat er geen afvalwater de Twentse grond in zou gaan totdat er een besluit ligt over het onderzoek naar de alternatieve verwerkingsmethoden voor dat afvalwater. Kamp zei: „Zeker. Het is stilgelegd en dat zal zo blijven.” Kamp zei even later ook nog: „Mijn logica is dat, als iets grote aandacht van de Kamer krijgt en ik daar onderzoek naar doe en daar een besluit over moet nemen, er eerst met de Kamer over dat besluit van gedachten wordt gewisseld. Daarna wordt zo’n besluit uitgevoerd.” (…)’

‘Kamp vergist zich’
Maar, volgens de NAM, vergist minister Kamp zich daarbij en verwart hij het onderzoek naar alternatieven en de keuring van de buis.
De NAM stelt dat na de goedkeuring van de buis de oliewinning hervat kan worden.

Uit hetzelfde bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Maar, stel dat SodM het licht deze week op groen zet, gaat de NAM dan meteen weer olie winnen? [NAM-woordvoerder] Van Beem: „We zullen vermoedelijk niet iets doen waar de minister het niet mee eens is.” Dus is het toch aan de minister? „Dat is een lastige. Een woordvoerder van Kamp heeft vorige week gezegd dat de herstart van de oliewinning niet wordt tegengehouden. De NAM wacht het even af.” (…)’

 

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 9 augustus 2016: ‘De NAM wacht het even af’ (via Blendle)
Foto oliewinning: NAM
Foto Kamp: Rijksoverheid

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.