gaswinning bij Slochteren e.o., Paul Tolenaar

NAM keert geen dividend uit tot afspraken afgerond zijn

gaswinning bij slochteren eo

In reactie op de berichtgeving rond het niet afgeven van de 403-verklaring waarmee Shell zich voorheen altijd aansprakelijk voor NAM toonde, heeft het bedrijf laten weten dat het bereid is garanties af te geven om ervoor te zorgen dat de NAM haar verplichtingen kan nakomen. Tot die afspraken met het ministerie zijn afgerond, zal NAM aandeelhouders Shell en Exxon geen dividend uitkeren. 

‘Shell Nederland en ExxonMobil zijn al ruim een jaar constructief in overleg met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over een breed pakket aan maatregelen voor Groningen. Deze gesprekken hebben zoals bekend vertraging opgelopen, onder meer door de lange kabinetsformatie’, stelt het oliebedrijf in een reactie op de alarmerende berichtgeving in de media. Tot de uitkomsten van deze gesprekken defitief zijn, zal NAM geen dividend uitkeren aan haar aandeelhouders.

4,3 miljard

Zelf bevestigt NAM dat de voortdurende druk op de productievolumes uit het Groningen gasveld van invloed is op de activiteiten en kasstromen van NAM, en de opbrengsten uit verkoop teruglopen. NAM zegt daarom kostenreducties door te voeren, kritisch te kijken naar haar investeringen en te innoveren in al haar activiteiten in Nederland, ‘zowel bij de kleine velden op land en op zee als in Groningen’. Door de teruglopende inkomsten kunnen zowel NAM als haar leveranciers minder werk bieden dan voorheen.

Desondanks benadrukt de aardoliemaatschappij dat het in staat is de aardbevingsschade te vergoeden. Het bedrijf zegt ongeveer 1 miljard euro aan liquide middelen te hebben, en hoopt bij een winningsvolume van 75 miljard kubieke meter Groningengas de komende vijf jaar ongeveer 2 miljard aan kasstromen te generen. Shell en Exxon hebben de NAM een kredietfaciliteit van ongeveer 1,3 miljard euro gegeven. Een betalingscapaciteit van 4,3 miljard is voldoende voor haar deel van de rekening, benadrukt de NAM. Na verrekening van belastingen moet NAM ongeveer 36 procent van de aardbevingskosten betalen, stelt het, en de overheid ongeveer 64 procent. Samen moet dat genoeg zijn om een schade van 12 miljard op te vangen.

Hoorzitting

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat houdt op donderdag 1 februari 2018 van 17.15 tot 19.30 uur een hoorzitting over de betaalcapaciteit van NAM. Daarbij zullen onder meer Marjan van Loon (CEO Shell), Rolf de Jong (ExxonMobil Beneluxen Gerald Schotman (CEO NAM) aanwezig zijn. Het debat is live te bekijken of te beluisteren.

Lees ook

Auteur: Klaartje Jaspers

1 reactie op “NAM keert geen dividend uit tot afspraken afgerond zijn”

Rob Steenwinkel|02.02.18|02:25

Niet de Shell/Exxon en niet de NAM gaan het gelag betalen want zij zijn daar alléén maar voor de winsten te verdelen.
Diegenen die dit allemaal gaan betalen zijn U EN IK!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.