NAM: ‘Laat Groningen meedelen in opbrengst gaswinning’

15 januari 2016 – NAM-directeur Schotman heeft gisteravond in zijn nieuwjaarstoespraak bepleit dat ‘omwonenden op redelijke wijze meedelen in opbrengsten van mijnbouwactiviteiten’.

Uit het persbericht van de NAM
‘(…) Schotman heeft als missie Groningen er beter uit te laten komen. Vandaar dat hij pleit voor het opnemen van een gasdeling: “Ik zou het zeer ondersteunen als de partijen – bijvoorbeeld in de mijnbouwwet – een regeling vastleggen dat omwonenden op redelijke wijze meedelen in opbrengsten van mijnbouwactiviteiten. Natuurlijk is het aan de politiek om hier vorm en inhoud aan te geven.”
Verder gaf Schotman aan positief te staan tegenover een opkoopregeling. “Bewoners geven aan, behoefte te hebben aan een opkoopregeling van hun huis, zodat de mogelijkheid om te vertrekken er daadwerkelijk is. Ik begrijp die wens. Ik hoor aan de andere kant ook de zorgen van bestuurders over de leegloop van de provincie. Vandaar dat wij een aantal mogelijkheden in kaart hebben gebracht, waarbij wij proberen rekening te houden met deze zorgen en wensen. Binnenkort gaan we om de tafel met de Nationaal Coördinator om te bekijken wat eventuele volgende stappen kunnen zijn. Maar ik zeg ‘haast maken en beginnen’.”

Schotman eindigde met een blik op de toekomst: “De NAM is veel meer dan alleen de gaswinning in Groningen, want we winnen ook elders op land en op zee. Als ik naar de toekomst kijk, dan blijven we een energiebedrijf, maar niet hetzelfde. De NAM zal zelf geen zonnepanelen of windturbines bouwen, maar we kunnen en willen wel een rol spelen in de transitie naar duurzame energie. Denk dan bijvoorbeeld aan opslag, transport en conversie. Die kennis hebben wij. Bovendien, als we de ambitie uit het Energieakkoord bereiken, dan zal 14% van de energievoorziening in 2020 hernieuwbaar zijn. Met andere woorden, dan resteert er nog altijd 86% uit een andere bron. Aardgas is daarbij de aangewezen energiekeuze, want van alle fossiele bronnen is het de schoonste.” (…)’

 

Bronnen
NAM, 15 januari 2016: Nieuwjaarsspeech Gerald Schotman NAM
Volledige tekst (pdf, 7 pag.)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.