NAM legt olieproductie bij Schoonebeek stil

5 juni 2015 – De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) legt de olieproductie in Schoonebeek volledig stil. Dat meldt o.a. RTV Drenthe. De pijpleiding die het zoute water vervoert, dat vrijkomt bij de oliewinning, is van binnen op meerdere plekken aangetast, is bij inspectie gebleken.

 

Uit het bericht van RTV Drenthe: ‘Hoewel geen lekken zijn geconstateerd, heeft de NAM toch besloten het watertransport en daarmee de productie stil te leggen. Het bedrijf heeft het Staatstoezicht op de Mijnen ingelicht en is inmiddels met deze toezichthouder in gesprek over een plan van aanpak. Het afvalwater dat overblijft in Schoonebeek wordt getransporteerd naar Twente. In april werd een lek ontdekt in de leiding bij Hardenberg. Dat lek is inmiddels gedicht en de bodem afgegraven en gesaneerd, zei een woordvoerder van de NAM. De grondgebruiker is in overleg schadeloos gesteld. Hoewel geen lekken meer zijn geconstateerd, heeft de NAM toch besloten het watertransport en daarmee de olieproductie stil te leggen.’
Een maand geleden vond het Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) dat de NAM moest stoppen met het doorpompen van ‘giftig afvalwater’ in de transportleiding tussen Schoonebeek en Twente.

 

Bronnen
RTV Drenthe, 5 juni 2015: NAM legt olieproductie bij Schoonebeek stil
NAM, 5 juni 2015: NAM legt olieproductie Schoonebeek volledig stil

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.