NAM mag afvalwater oliewinning weer in Twentse bodem lozen

NAM mag afvalwater oliewinning weer in Twente lozen

17 augustus 2016Minister Kamp heeft de NAM toestemming gegeven het afvalwater van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek weer in Twente te gaan lozen.

De oliewinning in Schoonebeek werd vorig jaar juni stilgelegd nadat er lekkage was geconstateerd in de pijpleiding van Drente naar Twente. De NAM heeft daarna over een afstand van 45 kilometer binnen de lekkende leiding een kleinere nieuwe leiding gelegd. Volgens minister Kamp voldoet de NAM nu weer aan de voorwaarden uit de lozingsvergunning.

Noch de protesten in Twente tegen het lozen van het vervuilde water in lege gasvelden, noch de bezwaren van PvdA en CDA in de Tweede Kamer, hebben minister Kamp kunnen weerhouden van de hernieuwde toestemming. Kamp nam het besluit vandaag, meteen nadat gisteren de inspecteur-generaal der Mijnen de leiding had goedgekeurd.

Minister Kamp heeft de Kamer laten weten dat hij niet tornt aan de toezegging die hij de Kamer medio 2015 deed om te kijken over de verwerking van het afvalwater uit Schoonebeek toch niet op een andere manier kan. Die evaluatie loopt al, in samenspraak met de betrokken provincies en waterschappen, en zal eind 2016 worden afgerond.
Een tussenrapport van de evaluatie geeft aan dat de injectie van het afvalwater nog steeds het meest milieuvriendelijke alternatief is.
Eind 2016 zal minister Kamp besluiten over de toekomst van de injectie van het afvalwater.

Uit een bericht van RTV Oost
‘(…) Over de veiligheid hiervan bestaat volgens de minister geen twijfel: “Het is de meest veilige en meest milieuvriendelijke oplossing.” De hoeveelheid chemicaliën die in de bodem komen, is laag volgens Kamp: “Het gaat om honderdsten van procenten.” Er is overigens geen moment overwogen om helemaal met de oliewinning te stoppen, merkt Kamp op. Volgens hem is dat ook niet zijn verantwoordelijkheid, maar die van de NAM. (…)’

Uit een bericht van de NOS
‘(…) De afgelopen maanden kwamen steeds meer partijen in verzet tegen de afvalwaterinjectie. Onder meer Twentse gemeenten, de stichting Stop Afvalwater Twente Nu en cabaretier Herman Finkers riepen Kamp op om niet opnieuw te beginnen met afvalwaterinjectie in de Twentse bodem. (…)’

Bronnen
Brief minister Kamp aan de Tweede Kamer, 17 augustus 2016 (pdf, 3 pag.)
RTV oost, 17 augustus 2016: Minister Kamp: afvalwaterinjectie NAM in Twente wordt hervat
NOS, 17 augustus 2016: Minister Kamp: NAM mag weer afvalwater injecteren in Twentse bodem
Foto: stills uit RTV Oost/NOS-reportage

 

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.