NAM nu ook gedaagd voor afhandeling fysieke aardbevingsschade

22 juli 2015 – De NAM is voor de Rechtbank van Assen gedagvaard inzake een geschil over fysieke schade aan een woning in het aardbevingsgebied. Dit is de eerste keer dat een dergelijke zaak voor de rechter komt.

Uit een persbericht van De Haan advocaten en notarissen
‘(…) De NAM werd eerder al gedaagd door gedupeerden voor waardedalingen van hun woningen en immateriële schade.
Bij veel woningeigenaren verloopt de afwikkeling van de aardbevingsschade aan hun woningen uiterst moeizaam. Vaak wordt schade niet als aardbevingsschade aangemerkt of worden herstelkosten door contra-experts beduidend hoger ingeschat dan door de NAM. Veel gedupeerden laten het er bij zitten vanwege oplopende kosten of omdat de NAM het op de lange baan schuift.
Eén van de gedupeerden heeft er genoeg van en is, met behulp van De Haan Advocaten & Notarissen uit Groningen, naar de rechter gestapt. In deze zaak gaat het om aardbevingsschade aan een boerderij. Deze schade is ruim 2 jaar geleden (maart 2013) al gemeld bij de NAM. Er zijn meerdere deskundigen die aangeven dat de herstelmethode van de NAM niet solide en duurzaam is. Wanneer de boerderij via deze methode hersteld wordt, zal er bij toekomstige aardbevingen nieuwe schade ontstaan. Dit betekent dat de gedupeerde het hele schadetraject, welke nu al ruim twee jaar loopt, weer opnieuw moet doorlopen. De NAM heeft de schade begroot op circa € 15.000,–. De (deskundige van de) gedupeerde begroot de totale schade op circa € 174.000,–. Een verschil van meer dan anderhalve ton is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. In deze zaak wordt de rechter gevraagd om de NAM te veroordelen tot het vergoeden van de kosten voor een duurzaam, solide en aardbevingsbestendig herstel.
Advocaat mr. Erik-Jan Linstra van De Haan Advocaten & Notarissen behartigt de belangen van de gedupeerde. Hij geeft aan dat er veel soortgelijke gevallen zijn waarbij de beoordeling van de NAM en die van de deskundige van de gedupeerde ver uit elkaar liggen. Het gevolg is dat er een impasse ontstaat waarbij de NAM de zaak op de lange baan schuift en de gedupeerde zonder oplossing wordt achtergelaten. De Haan Advocaten & Notarissen roept iedereen, die zich in een soortgelijke situatie bevindt, op om de zaak voor te leggen aan de rechter en niet op de NAM te wachten. “Het is nog altijd de rechter die het laatste woord heeft in Nederland en niet de NAM”, aldus Linstra. (…)’

 

Bronnen
De Haan advocaten en notarissen, 21 juli 2015: NAM nu ook gedaagd voor afhandeling fysieke aardbevingsschade

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.