NAM verkoopt aandeel Noordzeegaspijplijn

Opinie: 'Aan winning van meer Noordzeegas valt niet te ontkomen'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) verkoopt haar 18 procents-aandeel in Noordgastransport aan de Schotse investeerder SL Capital. Terwijl vorige week bekend werd dat er waarschijnlijk veel meer gas onder de Noordzee te winnen is dan eerder aangenomen werd, zegt NAM zich te willen focussen op de exploratie en exploitatie. 

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) verkoopt haar aandeel in Noordgastransport, dat een omvangrijk pijpleidingnet op het Nederlands deel van de Noordzee exploiteert, meldt Energeia. Het Noordgastransportnetwerk bestaat uit ongeveer 470 kilometer pijplijn met ongeveer 75 offshore-boorinstallaties, die zowel Nederland als andere landen van aardgas voorzien. Een deel van het netwerk loopt vlak langs de plek waar recent een grote gasvondst werd gedaan. Ondanks de verkoop, blijft de NAM het pijpleidingcomplex gebruiken voor het vervoer van het gewonnen gas op zee.

‘Nederlands aardgas is dé transitiebrandstof’

De NAM noemt de verkoop een logisch uitvloeisel van zijn strategie om zich toe te leggen op exploratie en exploitatie van aardgas, meldt Energeia. Om de CO2 uitstoot te verlagen is het belangrijk om niet alleen maar naar duurzame energie te kijken, maar naar de hele energiemix, stelt de aardoliemaatschappij. Binnenlands gas is wat de NAM betreft ‘dé transitiebrandstof’, want ‘betrouwbaar, beschikbaar, betaalbaar en het minst vervuilende van alle fossiele brandstoffen’.

ladder van zeven, NAM
Aardgas op de ladder van zeven (NOGEPA, 2016): NAM ziet zichzelf als leverancier van ‘dé transitiebrandstof’: Nederlands aardgas

Als producent van ongeveer 30% van de primaire energie van Nederland, ziet de aardgasproducent zichzelf als een belangrijke partner om de doelen van het Energieakkoord te bereiken. Als in 2023 16 procent van de energiemix in Nederland van duurzame bronnen afkomstig moeten zijn, becijfert het, zal 84 procent immers nog steeds afkomstig zijn van fossiele energiebronnen.

Bronnen:

  • Energeia, 2 oktober 2017, ‘NAM verkoopt belang gaspijpleiding op Noordzee aan Schotse investeerder’
  • NAM, 21 september 2017, ‘Energietransitie – de noodzaak voor een balans tussen ambitie en realiteitszin’

Foto: BP

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.