NAM voelt niets voor verder terugbrengen gaswinning Groningen

NAM voelt niets voor verder terugbrengen gaswinning Groningen

22 februari 2017 – Hoewel de Tweede Kamer wil dat de gaswinning verder omlaag gaat, voelt de NAM er niets voor de productie opnieuw flink te verminderen. Aldus meldt het Dagblad van het Noorden. NAM-directeur Jurgens: ‘Leveringszekerheid komt dan in gevaar.’ 

In de door de Tweede Kamer aangenomen motie wordt niet concreet aangegeven met hoeveel de gaswinning terug zou moeten. Verschillende partijen waren er in de discussie over de motie wel duidelijk over: van het huidige maximum van 24 miljard kuub naar 12 miljard kuub.
De directeur aardbevingen van de NAM, Thijs Jurgens, voelt daar in ieder geval niets voor.
Uit het bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Hij vindt het ook onverstandig dat partijen zich op die hoeveelheid gas vastleggen. „Daarmee creëer je verwachtingen. Dat helpt niet in de discussie. De kraan kan nu niet direct dicht tot 12 miljard kuub. Dat kan niet en is niet wenselijk.”
Hij wijst onder meer op de leveringszekerheid, die volgens minister Kamp in gevaar komt wanneer minder gas wordt geproduceerd dan de huidige 24 miljard kuub. „Je moet het land warm houden, zegt de minister terecht.”
Bovendien zou de seismische activiteit mogelijk zelfs toenemen wanneer de kraan te snel wordt dichtgedraaid. „Het Staatstoezicht op de Mijnen pleit ook voor een vlakke winning van gas.” (…)’

 

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 22 februari 2017: ‘Gaskraan nu niet snel verder dicht’ (via Blendle)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar. Portretfoto: NAM

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.