NAM: ‘Waarom we toch nog gas winnen in Loppersum’


24 maart 2017
Via een Nieuwsbrief reageert vanmiddag de NAM toch op de de bezwaren tegen het doorgaan van de gaswinning bij Loppersum (ondanks het rechterlijk verbod). Het gaat volgens de NAM om ‘vijf tot tien procent van de totale beschikbare capaciteit’ van de vijf locaties bij Loppersum.

De verklaring van de NAM
‘(…) In 2016 produceerden de vijf gaswinningslocaties in en rond Loppersum in totaal 1 miljard kuub gas. Dat riep de vraag op: waarom produceert NAM daar nog?
Als gevolg van de uitspraken van de Raad van State in april en november 2015, is de productie in de vijf clusters in Loppersum (Leermens, Overschild, De Paauwen, Ten Post en ‘t Zandt) teruggebracht naar een minimum-niveau. Het productieniveau van deze clusters was sinds de start van de gaswinning in Groningen niet eerder zo laag.

Raad van State
Op basis van de uitspraak van de Raad van State mag NAM aardgas produceren om de vijf clusters open te houden, zodat er in bijzondere situaties een beroep op deze clusters gedaan kan worden.

Instemmingsbesluit
De minister van Economische Zaken heeft in het Instemmingsbesluit op het Winningsplan Groningen bepaald dat NAM tot maximaal 3 miljard kuub gas per jaar uit de vijf clusters mag produceren.

Minimum niveau
Om de clusters open te houden en beschikbaar te hebben, produceert NAM op een minumum niveau gas. De  clusters produceren in een roulatiesysteem dagelijks uit twee clusters; de overige drie staan stil. Met deze inzet, liep de totale productie in 2016 op naar 1 miljard kuub aardgas.

De vijf clusters functioneren op vijf tot tien procent van de totale beschikbare capaciteit die deze clusters in totaal kunnen bieden. Daarmee staan ze als alternatief stand-by voor situaties waarin er vanuit oogpunt van leveringszekerheid een beroep op de clusters gedaan moet worden. (…)’

Op de eigen website schrijft de NAM over Loppersum
‘(…) Op 14 april 2015 oordeelde de Raad van State dat de productie uit de 5 clusters rond Loppersum per direct zo veel mogelijk moet worden stopgezet. Gaswinning uit deze clusters mag alleen om de leveringszekerheid te garanderen. Om dit mogelijk te maken, mogen er kleine hoeveelheden gas worden gewonnen. In de praktijk betekent dit dat uit deze vijf clusters maximaal 1,6 miljard m³ per jaar wordt geproduceerd. Op die manier kunnen de clusters operationeel gehouden worden. (…)’

Bronnen
NAM, Nieuwsbrief, 24 maart 2017: Gaswinning bij Loppersum, waarom produceert NAM daar nog?
NAM, Hoeveel aardgas wordt er gewonnen?
Foto/kaart: NAM

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.