NAM wegens oliewinning Schoonebeek voor de rechter

NAM wegens oliewinning Schoonebeek voor de rechter

28 september 2016De rechtbank in Zwolle buigt zich op 14 oktober over het verzoek van de provincie Overijssel om de oliewinning in Schoonebeek voorlopig stil te leggen. Aldus meldt het Dagblad van het Noorden.

Uit het bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) De NAM hervatte op 17 september de oliewinning bij Schoonebeek. Sindsdien wordt het afvalwater dat daarbij vrijkomt net als voorheen in de Twentse bodem gepompt. Gedeputeerde Staten van Overijssel vragen de rechter daar een einde aan te maken. Op dit moment is de oliewinning onzorgvuldig en ongewenst, betoogt de provincie, die daarom een voorlopige voorziening aanvraagt tegen het besluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken) om de afvalinjecties in Twente te hervatten. Het verzoek aan de rechter is om de olieproductie in ieder geval stil te leggen tot het eind van het jaar. Rond die tijd wordt de uitkomst verwacht van een onderzoek naar alternatieven om van het vervuilde afvalwater af te komen. (…)

Tweede Kamer
De provincie probeert zo via de rechter gedaan te krijgen wat de Tweede Kamer onlangs met beleefd vragen niet lukte. Kamerlid Jan Vos (PvdA) diende samen met Stientje van Veldhoven (D66) en André Bosman (VVD) een motie in waarin ze de NAM opriepen om de start van de oliewinning nog even uit te stellen. De motie kreeg unaniem steun maar werd door de NAM genegeerd. (…)’

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 26 september 2016: Rechter buigt zich over stopzetten oliewinning in Schoonebeek (via Blendle)
Zie ook
FluxEnergie 21 september 2016: Tientallen organisaties doen beroep op NAM om af te zien van oliewinning in Schoonebeek
FluxEnergie, 19 september 2016: Olieproductie Schoonebeek door NAM hervat – Tegen wens Kamer in
FluxEnergie, 4 augustus 2016: Minister Kamp gaat afvoer afvalwater Schoonebeek niet blokkeren
Foto: NAM

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.