‘NAM wil geen tweede viool spelen’

151019-NAM

19 oktober 2015 – De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil geen tweede viool spelen in de Nederlandse aardgasvoorziening. Dat meldt het Financieele Dagblad, dat vandaag een uitvoerig interview heeft met NAM-baas Gerald Schotman.

Uit dat interview blijkt dat de NAM het geen goed idee vindt om het Groningen-gas alleen nog te gebruiken als een aanvulling op het gas uit de kleinere Noordzeevelden en de import van gas uit Rusland. Minister Kamp overweegt de gaswinning in Groningen nog verder terug te schroeven vanwege het aardbevingsgevaar.
Op dit moment komt zo’n 75% van het Nederlandse gas van de NAM en komt van dat gas weer 75% uit Groningen.

Minister Kamp komt naar verwachting in december met een standpunt. De NAM kondigt ook een standpunt aan, vóór december.
Het FD sluit niet uit dat Kamp het Gronings gas inderdaad slechts als aanvulling op importgas wil gebruiken. Dat kan als in speciale fabrieken Russisch gas en Noordzeegas gemengd worden tot een samenstelling die in het Nederlandse net kan. In dat geval zou in een warm jaar hooguit 18 miljard kuub uit Groningen nodig zijn (waar op dit moment nog 30 miljard kuub per jaar wordt geproduceerd).
Schotman wil niet zeggen hoe de aandeelhouders Shell en Exxon daarop zullen reageren. Maar hij zegt wel:  ‘Ik denk dat het geen goed idee is om lage niveaus tijdens de zomer met heel hoge niveaus in de winter af te wisselen. Mij lijkt een vlakkere, stabielere productie een beter idee. Maar ik kan dat niet aantonen dus laten we niet speculeren en het eerst onderzoeken.’
En over de aardbevingen zegt Schotman: ‘Als je de productie verlaagt, heb je minder aardbevingen in frequentie. Maar daarmee is de kans op een zwaardere aardbeving niet minder. Er lopen allerlei onderzoeken naar de veiligheid en in december komen die samen. Het is vervolgens aan de minister om dan de afweging te maken welk productieniveau acceptabel is.’

Bronnen
FD, 19 oktober 2015: NAM wil geen tweede viool spelen (Registratie)
FD, 19 oktober 2015: ‘We nemen de pijn wanneer die komt’ (Registratie)
Foto hoofdkantoor NAM, Assen (foto NAM)

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.