NAM wil graag meer gas winnen in Friesland

NAM wil graag meer gas winnen in Friesland

30 augustus 2016De NAM wil in Friesland de gaswinning graag uitbreiden. Ten noorden van het dorp Ternaard ligt onder de Waddenzee een veld dat heel Friesland 10 jaar van gas kan voorzien. Afgelopen vrijdag ging de NAM in gesprek met de bewoners van Ternaard.

Schermafdruk 2016-08-29 18.44.21Uit een eigen verslag van de NAM
‘(…) Vrijdagavond was de NAM aanwezig in het centrum van Ternaard. De info-truck was tegenover de Spar geparkeerd om ’s middags en ’s avonds met de inwoners in gesprek te gaan. Zo’n 60 inwoners kwamen naar de info-truck om met NAM-medewerkers in gesprek te gaan.
De meeste vragen werden gesteld over de plannen om in 2018 een boring uit te voeren. Hoe wordt er geboord? Waar ligt het gasveld? Is aardgas nog wel nodig? Wat is het effect op de bodem? De verschillende deskundigen van de NAM, zoals geologen en ecologen gaven antwoord op deze vragen. Zo was het voor veel bezoekers nieuw dat aardgas in een keiharde steenlaag zit, en dus niet in een ‘gasbel’. Ook waren kaarten zichtbaar met de ligging van het gasveld. Het veld ligt ten noorden van het dorp onder de Waddenzee.

10 jaar van energie voor Fryslân
Het veld dat aangeboord wordt is naar verwachting 700 keer kleiner dan het Groningen gasveld. Toch is dit kleine veld bij Ternaard voldoende Fryslân 10 jaar van energie te voorzien.
NAM is al enkele tientallen jaren actief in deze regio. In Dongeradeel zijn op verschillende locaties al zo’n 35 putten geboord. In 1991 is een boring uitgevoerd bij Ternaard,maar vanaf deze locatie vlakbij de Nesserwei is nooit gas gewonnen. (…) NAM onderzoekt nu of er een tweede boring uitgevoerd kan worden om het gasveld ten noorden van Ternaard in productie te nemen.

Kleine-veldenbeleid
NAM voert sinds 1974 het door de Nederlandse regering geïntroduceerde kleine-veldenbeleid uit. Dit beleid heeft tot doel om eerst de kleine gasvelden op te sporen. Momenteel komt circa 30% van het aardgas uit circa 250 kleine gasvelden in heel Nederland. (…)’

Bronnen
NAM, 29 augustus 2016: NAM-ers in gesprek met inwoners Ternaard
Foto: NAM (Bote Sape Schoorstra)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.