NAM won in 2016 1 miljard kuub gas bij Loppersum ‘voor waakvlam’

NAM won in 2016 1 miljard kuub gas bij Loppersum ‘voor waakvlam’

23 maart 2017Terwijl de gaswinning rond Loppersum officieel stil lag, won de NAM er in 2016 toch 1 miljard kubieke meter gas. Dat blijkt uit cijfers van de NAM. Het gas was nodig om de 5 locaties in het gebied draaiend te houden, met een ‘waakvlam’, aldus de NAM. Onzin en niet goed onderbouwd, zegt Jan de Jong, oud-baas van het Staatstoezicht op de Mijnen daarover.

Omdat bij Loppersum een hoog aardbevingsrisico is, besloot de Raad van State in 2015 dat de gaswinning op de vijf locaties rond Loppersum moest worden stilgelegd. Uit cijfers van de NAM blijkt nu dat vorig jaar toch een miljard kuub gas is gewonnen.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) ‘Het is in lijn met het instemmingsbesluit. De locaties draaien op een laag pitje om beschikbaar te blijven in verband met leveringszekerheid bij bijvoorbeeld een strenge winter. Het komt er op neer dat de locaties technisch beschikbaar moeten zijn voor de gaswinning’, verklaart Dek [woordvoerder NAM]. (…)’

De voormalige inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), Jan de Jong, laat in een uitzending van EenVandaag van woensdag weten daar anders over te denken. Hij noemt het waakvlam-verhaal van de NAM ‘onzin en absoluut geen goede onderbouwing’ voor de 1 miljard kuub gewonnen gas. Ter vergelijking: volgens Aardgas in Nederland – een initiatief van onder andere het Clingendael International Energy Programme en TNO – is het verbruik van aardgas in heel Nederland de laatste jaren zo’n 40 miljard kubieke meter per jaar.

‘Dat zijn wel heel erg grote waakvlammen’, stelt ook Burgemeester Rodenboog. ‘In het gebied is argwaan over die 1 miljard kuub.’ Zeker in het licht van de recente toename van het aantal aardbevingen.

Toen de gaswinning bij Loppersum werd stopgezet, nam ook het aantal aardbevingen in het gebied af. Maar in februari van dit jaar nam het aantal bevingen toch weer toe.

‘(…) Opvallend is dat het meeste gas [van de ruim 1 miljard kubieke meter die in 2016 werd gewonnen rond Loppersum] is gewonnen op de NAM-locaties ’t Zandt en Leermens. En juist rond die locaties is het aantal aardbevingen de afgelopen maanden toegenomen. Met als zwaarste die van 11 maart bij Zeerijp met een kracht van 2,1 op de Schaal van Richter.
Toch zegt dat niet direct wat volgens de NAM: ‘Wij zien geen relatie tussen de hoeveelheid gewonnen gas voor de genoemde clusters en de toename van kleine bevingen’, verklaart Dek. (…)’

Het SodM heeft de NAM opdracht gegeven onderzoek te doen naar de toename van de seismische activiteit in het aardbevingsgebied, na de rustige periode. De NAM liet op 11 maart weten bijna klaar te zijn met het onderzoek. De resultaten zijn nog niet gepubliceerd. Burgemeester Rodenburg van Loppersum hoopt in het rapport ook een verklaring te krijgen over de 1 miljard kuub. Rodenburg tegenover RTV Noord: ‘De NAM moet verklaren dat de waakvlammen zoveel gas verbruiken.’

Bronnen
RTV Noord, 21 maart 2017: NAM won in jaar tijd miljard kuub gas bij Loppersum
RTV Noord, 11 maart 2017: NAM: onderzoek toename aardbevingen Loppersum is af
RTV Noord, 6 maart 2017: NAM moet toename aardbevingen bij Loppersum onderzoeken
EenVandaag, 22 maart 2017: Gaslocaties in Groningen staan op ‘waakvlam’
NAM, cijfers van olie- en gaswinning
Aardgas in Nederland over aardgasreserves en verbruik

Foto: Still uit de uitzending van EenVandaag van woensdag 22 maart 2017

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.