NAM ziet af van gaswinning bij Blijham

27 augustus 2015De NAM gaat geen gas winnen bij Blijham. Proefboring wees uit dat er te weinig gas in het veld zit om winning rendabel te maken. 

Dat maakt de gemeente Bellingwedde, waarbinnen Blijham valt, bekend.

Uit het bericht van de gemeente Bellingwedde
‘(…) Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bellingwedde  is verheugd te kunnen melden dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) niet over gaat tot winning van aardgas nabij Blijham. Dit betekent dat er geen winningsinstallatie op de locatie “Langebrug” aan het Oosteinde wordt geplaatst en geen aardgastransportleiding wordt aangelegd naar de NAM locatie nabij Oude Pekela.
De afgelopen maanden heeft de NAM een proefboring uitgevoerd naar een gasveld nabij Blijham. De NAM verwachtte hier een klein veld van ca 0,7 miljard m3 aardgas aan te treffen. De boring heeft echter aangetoond dat er te weinig aardgas aanwezig is om tot een rendabele winning over te gaan.
De tijdelijke boorinstallatie aan het Oosteinde zal in de komende weken worden ontmanteld. (…)’

De NAM deed de proefboring bij Blijham in het kader van het kleine velden-beleid uit de jaren 70. De kleine gasvelden worden daarin eerst ontwikkeld, om het Groningen-veld langer beschikbaar te houden voor de toekomst.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Burgemeester Janneke Snijder van de gemeente Bellingwedde is blij met de aankondiging van de NAM. “Dit is erg goed nieuws voor onze inwoners. Ze gaan geen risico’s lopen, de zorgen zijn voorbij.”
Marja Bos van het Actiecomite Nee NAM Niet Boren in Blijham is heel blij met het afblazen van de winning. “Hier hadden we op gehoopt. Dit is prachtig nieuws, ook voor de omwonenden van de locatie.” (…)’

Bronnen
Gemeente Bellingwedde, 26 augustus 2015: Geen gaswinning bij Blijham
Dagblad van het Noorden, 26 augustus 2015: NAM gaat geen gas winnen bij Blijham
RTV Noord, 26 augustus 2015: NAM ziet af van gaswinning bij Blijham

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.